epifánia

2018.01.08. 11:03

Megszentelték a Balatont az udvari strandon

Az ősi keresztény vízszentelés hagyományát elevenítették fel Balatonudvariban vasárnap. A szentmise után a strandra vonult a lakosság, ahol a Kis Domonkos bencés szerzetes vezette szertartáson megáldották a Balatont.

Sági Ági

A vízkereszt az epifánia néven is nevezett nap, Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe. A magyar vízkereszt elnevezés az ilyenkor hagyományosan végzett vízszentelésből eredeztethető – hangzott el az ünnepségen. Kis Domonkos azt is elmondta, hogy a vízkereszt hármas ünnep, ahol a kánai menyegzőre, a napkeleti bölcsek látogatására és ahol Jézus keresztelésére is emlékezünk. A vízkereszt második evangéliumi története szerint Jézus elment a Jordán folyóhoz, Keresztelő Szent János megkeresztelte őt, és Jézus ettől kezdve tanítani kezdett.

- A keleti keresztényeknél ősi szokás a vízszentelés, településünkön három éve Gáspár Adalbert bencés atya kezdeményezte a Balaton szentelést, és mi örömmel folytatjuk ezt a hagyományt. Ilyenkor nem csak a Balatont szenteljük meg. Szükség van arra, hogy minden ember újra és újra megkapja az Isten áldását – mondta el lapunknak Barkó Gábor plébános.

A szertartáson a kereszt vízbe merítésével szentelték meg a vizet, majd a megszentelt vízből kivéve, meghintették vele az egybegyűlteket Isten áldását kérve mindenkire.

Barkó Gábor plébános elmondta azt is, hogy ilyenkor sokan kérik a házak megszentelését is. A házszentelés is a vízkereszthez köthető hagyomány. A házszentelés szertartása során a pap az újonnan megáldott szentelt vízzel meghinti a lakásokat, házakat, és megáldja a benne lakókat. A házszentelés után az ajtóra fölírják az évszámot és a népi értelmezés szerint a Háromkirályok nevének – Gáspár, Menyhért, Boldizsár – kezdőbetűit: 20 + G + M + B + 18. Az eredeti értelmezés szerint a három betű a latin áldásformula kezdőbetűi: Christus Mansionem Benedicat, azaz „Krisztus áldja meg e házat”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!