Belföld

2009.01.28. 03:28

Holtig tanul a jó borász is

<b>Balatonfüred</b> - Az uniós borreform, az eredetvédelem, a fogyasztási szokások, a borivás egészségre gyakorolt hatása a főbb témák az országos képzésen.

Varga Ibolya

Harmincadik alkalommal szervezte meg Müller István, a Pelsovin Bt. ügyvezetője a szőlészek és borászok téli továbbképző tanfolyamát, melyen a gyakorlott, felsőfokú végzettséggel bíró gazdálkodók vesznek részt. Ma az érdeklődőknek gépbemutató lesz. 

A harmincadik alkalommal megrendezett országos szőlész-borász továbbképző tanfolyamnak a patinás Anna Grand Hotel ad otthont. 

A csütörtökig tartó előadásokon harminc előadó foglalkozik a szőlő-bor ágazat aktuális kérdéseivel és a szokásos kísérő rendezvények sem maradnak el. 

Így ma a Kisfaludy Galériában gépkiállítás és termékbemutató várja a téma iránt érdeklődő gazdákat. Növényvédőszer-gyártók és -forgalmazók is bemutatkoznak a hallgatóságnak. 

A Bakony Fotóklub alkotógárdája szőlős-boros témájú felvételeiből rendeztek folyosógalériát a hotelben, és a balatoni borrégió palackozott borait is bemutatják. A tanfolyami borverseny csütörtökön lesz.

A programot hétfőn délután Balatonfüred, a szőlő és a bor nemzetközi városa bemutatásával kezdték. 

Tegnap elsőként dr. Parragh László, a Magyar Gazdasági és Kereskedelmi Kamara elnöke elemezte a hazai gazdaság helyzetét. 

Kifejtette: a reformok végrehajtása nélkül, valamint ha nem csökkentik a kis- és közepes vállalkozások terheit és nem támogatják őket a fejlődésben, a munkahelyek megtartásában, akkor semmi jóra nem számíthatunk. 

A magyar borgazdaság helyzetét Horváth Csaba, a Hegyköz-ségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára vázolta fel. Dr. Sidlovits Diána, a HNT szakreferense az uniós csatlakozás óta eltelt időszakot elemezte. 

Ezt követően dr. Májer János, a badacsonyi Sző-lészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója a versenyké- pes borokról szólt. Este borász politikusokkal találkoztak a tanfolyamot az ország minden borvidékéről megtisztelő hallgatók.

Ma elsősorban pénzügyi kérdésekkel foglalkoznak, melynek keretében áttekintik a támogatási és a hitelfelvételi lehetőségeket. Az ágazat gépesítésének ausztriai gyakorlatát is megvizsgálják, majd este találkoznak Konyári Jánossal, aki a legutóbb nyerte el az Év bortermelője címet. 

Holnap a hazai borfogyasztási szokásokkal, a bormarketing kérdéseivel és a bornak az egészségre gyakorolt hatásaival foglalkoznak. Pénteken a tanfolyam hallgatói Ausztriába utaznak, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek Burgenland egyik legmodernebb pincészetében. 

Végül a Koczor-pincében elemzik a látottakat, hallottakat egy borvacsorán. A csütörtökig tartó előadásokon harmc előadó foglalkozik az ágazat kérdéseivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!