Belföld

2009.01.09. 03:29

Nem lesz szünet?

<b>Budapest, Veszprém</b> - Nem rendelhetnek el a megyei önkormányzatok rendkívüli iskolai szünetet, közölte a kormányszóvivői iroda. Tegnap <em>Ódor Ferenc</em>, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke bejelentette: 18 megyei önkormányzat hétfőtől háromnapos tanítási szünetet rendel el a gázválság miatt a fenntartásukban működő mintegy száz középiskolában.

Győrffy Árpád

A délutáni órákban megkérdeztük Lasztovicza Jenőt a bejelentésről. A Veszprém megyei közgyűlés elnöke lapunknak elmondta, hogy valóban volt egyeztetés a kezdeményezésről. Megyénkben a hétfői napra tervezik szünet elrendelését az intézmények vezetőivel egyeztetve. 

Az esetleges további szünetről hétfőn döntenének a körülmények ismeretében.Az iskolákban jövő csütörtökön zárják az első félévet. A szombati nap áthelyezése és a megyék által tervezett szünet miatt sok gyerek várhatóan elvesztené a lehetőséget jegyeinek javítására. Ezért megkerestük az oktatási tárcát, hogyan kívánják a problémát orvosolni.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy ennyi kieső nap pótlása nem jelent-e majd gondot az érettségi vizsgák tervezett idejének betartásánál. 

Lapzártánkig nem érkezett válasz a kérdésekre, de eljutott hozzánk egy minisztériumi közlemény, amely szerint a közoktatásról szóló törvény rendelkezései alapján nem rendelhetnek el a megyei önkormányzatok rendkívüli iskolai szünetet, mert a jogszabály ezt csak akkor teszi lehetővé, ha a nevelési-oktatási intézmények működtetése nem lehetséges. 

A gázfogyasztás csökkentésére ez azért sem jelent megoldást, mert az iskoláknak a szünet idején is gondoskodniuk kell a gyermekek felügyeletéről, vagyis ugyanúgy kell fűteni az épületeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!