Belföld

2009.05.12. 09:30

Az unió nyomában - Ahol igazi európaiakkal találkozhatunk

Brüsszel - Ötven uniós ügyekben jártas újságíró, rádiós és tévés Európából. Egy maréknyi neves szakértő és politikus. Két nap, húsz előadás. Ez az Európai Néppárt és a Régiók Bizottsága nyári egyeteme számokban.

Szarka Evelin

A Magyar Televízió munkatársai rutinosan érkeznek, az üvegpalota ötödik emeletének egyik hatalmas termében egy operatőr nélküli debreceni riporter ül mellettem. Ez a magyar delegáció. 

A lett fiú rögtön kikérdez Magyarországról, honfitársa pedig gratulál a Csárdáskirálynőhöz és a gyönyörű magyar lovakhoz.


Az Európai Parlament brüsszeli épülete. Az EP képviselői hét európai szinten szerveződött csoportba tömörülnek
(Fotók: Szarka Evelin)

Aztán elcsendesül a társaság, Isidoro Gottardo köszönti a résztvevőket. Az olasz politikus az Európai Néppárt csoportját vezeti a Régiók Bizottságában. 

Szerinte elengedhetetlen, hogy a brüsszeli szakemberek ne csak kiadványokon vagy képviselőiken keresztül, hanem közvetlenül is kommunikáljanak az európai lakosokkal, illetve azokkal az újságírókkal, akik ezeket az információkat továbbadják nekik. 

Miért van szükség bizonyos közösségi döntésekre, mi ebből az átlagember haszna? Érdeklődést kell ébreszteni a helyi újságok olvasóiban is, hogy véleményt alkothassanak a főbb kérdésekben, hozzászólhassanak, ötleteket adjanak, vagy éppen visszajelzésükkel biztosítsák a szak-embereket egyetértésükről. 


Munkában a nyári egyetem hallgatói - középen Isidoro Gottardo, Rick Thompson moderátor és Luc Van den Brande

Luc Van den Brande, a Régiók Bizottságának elnöke mellett Viviane Reding, az EU információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztosa is felszólalt, az előadók érintették a gazdasági válság témakörét, hatását a társadalomra, de beszéltek a kis- és középvállalkozások helyzetéről és lehetőségeiről az unióban, valamint a kutatás és fejlesztés fontosságáról is. 

Tudatosították a hallgatóságban, hogy az EU nemcsak a határok nélküli Európát és a határtalan lehetőséget jelenti, hanem az igényt a közös cselekvésre, az önkorlátozásra, egymás segítésére és a tapasztalatok átadására.

Az előadások több nyelven szóltak, és bár itt mindenki több nyelven ért, csaknem húsz tolmács segítette a közös munkát. A fülhallgatón keresztül sokszor áthallatszott az eredeti nyelv is, a tolmácsok tökéletesen, ám saját vérmérsékletük szerint fordították az elhangzottakat. 

A kimért német után a hevesen gesztikuláló spanyol hölgy nyugtatott meg arról, hogy Európa továbbra is sokszínű.

Érdekes volt látni, ahogy lassan elmúlt a lámpaláz, és mindenki hozzászólt a hallottakhoz, dicsért és élesen kritizált uniós döntéseket. 

Hogy miért nem jut el az emberekhez a megfelelő információ? A rengeteg, sokszor száraz és szakszavakkal teletűzdelt közösségi kiadvány elrettentő lehet az újságírók számára. A napi rutin mellett nincs arra idejük és energiájuk, hogy ilyen információdömpinggel megbirkózzanak. 

Természetesen itt nemcsak fordításról, hanem egyszerűsítésről  is  szó  van azért, hogy a cikk közérthető és befogadható, sőt, élvezhető legyen minden olvasói réteg számára. 

Kértük a brüsszeli szakembereket, hogy biztosítsanak rendszeresen képeket, emberi példákat bemutató írásokat, amivel közelebb hozhatjuk olvasóinkhoz ezt a nagy nemzetközi vagy nemzetek feletti, egyedülálló szervezetet.

Kíváncsi vagyok, vajon igaz-e a felmérés, hogy Önök, olvasók szívesen látnának még több színes és érdekes uniós információt az újságok hasábjain. 

Feltűnő különbség a tagállamok közt:

Az unió tagállamai között feltűnő különbségek vannak, amelyek a 250 régióban még nagyobbnak tűnnek. Görögországban, Portugáliában és Spanyolországban az egy főre eső GDP alig éri el az uniós átlag 80 százalékát, Luxemburgban 60 százalékkal meghaladja az átlagot. 

A legfejlettebb régió Belső-London, mely az uniós átlag 289 százalékát teljesíti, míg a legfejletlenebb Szlovákia keleti része, az európai átlag 40 százalékával. A legfejlettebb magyar régió, Közép-Magyarország a 147. lett, míg a legfejletlenebb Észak-Magyarország az egyik utolsó helyen áll.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!