Belföld

2009.06.24. 12:56

A Mátrai Erőmű bányájánál óriás kotrógépet helyeztek üzembe - Nézze meg a monstrumot!

Bükkábrány - A világ legnagyobb, úgynevezett kompakt marótárcsás kotrógépét helyezték üzembe szerdán a Mátrai Erőmű Zrt. (ME) bükkábrányi bányaüzemében. A gép teljesítménye 20-30 százalékkal nagyobb, mint a világ második legnagyobb kotrógépének, ami az Egyesült Államokban, Dallasban működik.

MTI

A 8,1 milliárd forintos beruházás nyomán felavatott monstrum 22 méter, vagyis 7 emelet magasságú, és két, egyenként 4,3 méter széles lánctalpon mozgatják a kezelők.

A 12 méter átmérőjű marótárcsa 12 millió köbméternyi meddő és lignit megmozgatására képes évente. Ez azt jelenti, hogy 20-30 százalékkal nagyobb a teljesítménye, mint a világ második legnagyobb kompakt marótárcsás kotrógépének, ami az Egyesült Államokban, Dallasban működik.

Valaska József, az ME igazgatóságának az elnöke az avató ünnepségen hangoztatta: ez a fejlesztés beruházás a jövőbe, ami különösen fontos a jelenlegi gazdasági krízis idején.

Az ausztriai székhelyű Sandvik által gyártott kotrógép üzembe állításával 35 új munkahely jött létre a cég bükkábrányi bányájában. Az új gép modernizációt is jelent, hiszen az ME hasonló berendezései 3-4 évtizede üzemelnek.

A ME visontai és bükkábrányi bányáiban 8-8,5 millió tonna lignitet termel évente, amelyet a 950 megawatt összteljesítményű visontai erőmű használ fel villamos energia termelésre.

Az elmúlt évben 89 milliárd forintos forgalmat produkáló ME 50,9 százaléka a német RWE Power tulajdona. Az ugyancsak német Energie Baden-Württemberg a részvények 21,7 százalékát birtokolja, míg a Magyar Villamos Művek részesedése 25,5 százalék. A fennmaradó hányadon kisrészvényesek osztoznak.

A  társaság idei üzleti tervében, mintegy 100 milliárd forintnyi árbevétel szerepel.

Valaska József az MTI-nek elmondta, hogy a gazdasági krízis az árampiacon is érezteti hatását, ám kieső ügyfeleik helyett sikerült újakat találni. Az elnök úgy vélekedett, hogy a lignit alapú energiatermelés, amely alig drágább az atomenergiánál, a jövőben is megőrzi pozícióját.

A ME a Magyarországon termelt villamos energia 15 százalékát állítja elő.

Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!