Belföld

2009.06.17. 18:27

Sertéspestis gyanúja miatt hetven mangalicát gázosítottak el egy somogyi faluban

Kaposvár - Hetven mangalicát gázosítottak el sertéspestis gyanúja miatt a Somogy megyei Újvárfalva-Nadalosban; kora délután a megyei állategészségügyi igazgatóság főállatorvosa védőkörzet létesítését rendelte el - írta szerdán este a sonline.hu.

MTI

A megyei napilap hírportálja arról tudósított, hogy Újvárfalván futótűzként terjedt a hír, sertéspestises volt az állomány. 
    
A telep tulajdonosa ugyanakkor azt mondta: egyetlen laboratóriumi vizsgálat sem bizonyította be, hogy a megbetegedést sertéspestis okozta, sőt, más fertőző betegségre sem adott egyértelmű bizonyítékot. 
    
A hatóság határozata szerint a községben a klasszikus sertéspestis megbetegedés gyanúja miatt került sor a sertésállomány felszámolására. A klinikai vizsgálatok és a járványügyi nyomozás egyértelműen nem tudta kizárni, sem megerősíteni a fertőzést. 
    
A védőkörzetben a korlátozó intézkedéseket legalább július 21-ig fenn kell tartani. Addig a sertéstartó udvarokba idegen személy nem léphet be, onnan élősertés és nyers hús vagy abból készült termék nem szállítható ki - olvasható a weboldalon.

 
 
  
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!