Belföld

2009.07.29. 10:51

A belső vizsgálat szerint a Galérius fürdő nem hibáztatható a kisfiú halála miatt

Siófok - Lezárult a siófoki Galérius fürdő belső vizsgálata a létesítmény egyik élménymedencéjébe július 19-én belefulladt kisfiú ügyében: megállapították, hogy a fürdő részéről sem műszaki, sem emberi mulasztás nem történt - nyilatkozta a fürdő vezetője, Perjési Sándor szerdán.

MTI

A tragédia miatt mélyen megrendült igazgató beszámolója szerint a belső vizsgálatot külső szakértők bevonásával végezték el, hogy senki ne vádolhassa őket elfogultsággal, és fény derülhessen arra, ha hibázott a létesítmény.
    
A kisfiú, aki szeptemberben lett volna négyéves, nagymamájával, keresztszüleivel és azok 6 év körüli kislányával érkezett a fürdőbe vasárnap délután. 

Nem sokkal később a keresztszülők az emeleti bisztróba mentek, és a nagymama egyedül maradt a két kisgyermekkel a 30-50 centiméteres gyermekmedencében. 

A nagyszülő, aki állítása szerint csak néhány pillanatra nem figyelt, hamar észlelte a kisfiú eltűnését, és azonnal a keresésére indult, de rossz irányba. 

A gyerek eljutott a 120 centiméter mély élménymedencéhez, és beleesett vagy beleugrott azon a részen, amely egy élményelem miatt takarásban volt a többi fürdőző elől. Ezért nem vette észre senki sem az egyébként zsúfolt hétvégi napon. 

Egy arra úszó fürdővendég lába akadt bele az akkor már elmerült gyermekbe, ő emelte fel. A vízőr ezt rögtön észlelte, és a fürdőzővel együtt vették ki a kisfiút a medencéből, majd kezdték meg szakszerű újraélesztését a 25 másodperc alatt odaérő úszómesterrel. 
    
Az egész fürdőt bejáró nagymama ekkor érkezett a helyszínre, a keresztszülők pedig a hangosbemondó orvost kereső felhívásból értesültek a bajról. 

A riasztástól kezdve 7 percen belül a helyszínre érkeztek a mentők, majd a gyermekmentő szolgálat. Mintegy 50 percbe tellett, amíg sikerült az orvosoknak a gyermek állapotát stabilizálniuk, majd mentőhelikopterrel a veszprémi kórház intenzív osztályára szállították. Ott küzdöttek tovább az életéért, de a kisfiú öt nappal később életét vesztette.
    
A tragédia nagyon rövid idő alatt bekövetkezett - mondta Perjési Sándor. Hozzátette, minden kisgyermek mellé nem biztosíthat őrt a fürdő, ezért is hívják fel több helyen a figyelmet arra, hogy 6 év alatti kisgyerek, továbbá 12 év alatti úszni nem tudó gyerek csak felügyelettel tartózkodhat a medencetérben. 

A fürdőben ráadásul a biztonság kedvéért úszók és karúszók ingyenesen kölcsönözhetők.
    
Mint arról az MTI korábban hírt adott, gondatlan emberölés gyanúja miatt vizsgálatot indított az ügyben kedden a rendőrség is ismeretlen tettes ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!