Belföld

2009.09.22. 21:50

A környezettudatosság már az óvodában kezdődik

Budapest - A környezettudatosságra való nevelés Norvégiában már az óvodában elkezdődik - hangoztatta Mette-Marit norvég koronahercegné kedden Törökbálinton, ahol férje, Haakon trónörökös kíséretében részt vett a Pannon GSM Távközlési Zrt. új székházának avatásán.

MTI

A legnagyobb norvég környezetvédelmi beruházásként épült irodaházat Törökbálinton Haakon koronaherceg nyitotta meg, aki feleségével először tesz hivatalos látogatást Magyarországon. 
    
Az ország leginkább környezetbarát irodaházában a fűtési-hűtési rendszer a megújuló geotermikus energián alapul. A csapokból folyó melegvíz 60-70 százalékát a 168 négyzetméternyi napkollektor fűti. Az ötszintes épület árnyékolói az időjárásnak megfelelően önműködően változnak, azokban a helyiségekben, ahol éppen senki sem tartózkodik, a világítás automatikusan lekapcsolódik.
    
Az innovatív megoldások révén éves szinten mintegy 500 átlagos magyar háztartás szén-dioxid-kibocsátásával megegyező energiát sikerül így megtakarítani.
    
Norvégia élen jár a környezetbarát technológiák alkalmazásában, és ehhez a hercegi pár is hozzájárul, akikről köztudott, hogy a környezetvédelem elkötelezett hívei, és sokat tesznek e téren hazájukban és világszerte egyaránt.
   
"A gyerekek felvilágosítása a legfontosabb, ezért a környezetvédelem kérdése Norvégiában már az óvodában is hangsúlyos szerepet kap" - ragadta magához a szót férjétől a székházavató kapcsán tartott sajtótájékoztatón az MTI kérdésére válaszolva Mette-Marit koronahercegné.
    
Haakon trónörökös elmondta: a hercegi pár saját gyermekei nevelésénél is törekszik a környezettudatosságra. "Erre általában a vacsoraasztalnál jut idő. Például már olyan apró dolgokra is felhívjuk a figyelmüket, mint a feleslegesen égő lámpa lekapcsolása, vagy a szemét összeszedése" - magyarázta a koronaherceg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!