Belföld

2009.10.05. 02:29

Akadályokba ütköznek - Fogyatékkal élők nehézségei és örömei

Megyei körkép - Nehéz a mozgáskorlátozottak élete, szó szerint állandóan akadályokba ütköznek. Erről Hegedűs Gergő beszélt, aki a fogyatékkal élők országos kulturális fesztiválján egy szintetizátorszámmal lépett fel a hétvégén.

Munkatársainktól

A fiatalember gyermekkora óta tolókocsiban él. A lakásban mindent akadálymentesítettek, de a hivatalokban minden centiméterért meg kell küzdenie, egy-egy ügyintézés rengeteg szervezést kíván, legtöbbször egyedül nem is lehetséges, csak feleségével.

Hegedűs Gergővel családja szeretete feledteti el az élet nehézségeit. A balatonfűzfői fesztiválon készült képen kislányával látható

(Fotó: Gáspár Gábor)

- Most fejeztem be egy számítástechnikai tanfolyamot, a tanterem a harmadik emeleten volt, lift nincs. Eleinte mindenki segített, de később úgy éreztem, terhükre vagyok, már senki nem akart lejönni - emlékezett vissza.

Nagy érdeklődés mellett rendezték meg a fogyatékkal élők országos kulturális fesztiválját, immár tizenötödször. Hatvankét produkciót láthatott a balatonfűzfői művelődési központban a közönség.

A fesztiválnak már 13 éve a Balaton-parti város ad otthont, megteremtve a lehetőségét annak, hogy a fogyatékkal élők a művészet nyelvén bemutassák világukat. Dr. Keil Kálmán, a házigazda település alpolgármestere úgy fogalmazott: a fellépők élete lehet, hogy korlátozott, de művészetük teljes értékű.

A művelődési házat jelenleg felújítják, a körülmények nem voltak ideálisak, bár a szervezők próbálták megkönnyíteni az érkezők mozgását. Biztató, hogy az épület néhány hónapon belül teljes mértékben akadálymentesített lesz, sőt liftet is szerelnek be - tudtuk meg Tóth Betty igazgatónőtől.

Hegedűs Józsefné, a Mozgássérültek Veszprém Megyei Egyesületének alelnöke, a rendezvény életre hívója és szervezője úgy véli, hogy az elmúlt 15 évben, ha nem is történt gyökeres fordulat a fogyatékkal élők teljes mértékű elfogadása kapcsán, de valami elkezdődött.

- Ugyanahhoz tudom hasonlítani, mint az épületek akadálymentesítését; kis lépésekben haladunk, de a helyes irányban - hangsúlyozta Hegedűs Józsefné.

Az egész napos rendezvényen az ország és a megye minden részéből érkező egyéni fellépők mellett csoportok is bemutatták produkcióikat.

Nagy sikert aratott a Mozgáskorlátozottak Várpalotai Egyesületének dalköre, és kitörő tapsviharban részesült a Napsugár együttes Hulljon le a fal című megindító jeltáncelőadása. Utóbbi együttesben értelmi, mozgás-, látás- és hallássérült fiatalok is szerepeltek.

A fesztiválon munkája elismeréseként emléktárgyat vehetett át Turcsányi Valéria, a pápai Jókai Mór Művelődési Központ igazgatója, valamint Jenei István, a fesztivál egyik létrehozója. Első díjat kapott Szabó Petra vers, Szabó Edit és Békési Milánné táncdal, a baksi dalkör ének csoportos, Volien Istvánné ének egyéni és Merenáné Perchoffer Erzsébet-Darida Jánosné egyéb kategóriában. (Különdíjat kaptak a Szivárvány támogatószolgálat fellépői, Jánoki Márió, Józsa Géza, Mukicsné Berhidai Zsuzsanna, Felcser István és Felcser Gertrúd.)

Ahogyan a fűzfői fesztivál, úgy a fogyatékosok élettörténete is mutatja, a nehézségek ellenére ők is lehetnek boldogok.

A Molnár Gábor Műhely Alapítvány nappali ellátásában részesül a 19 éves Fekete Balázs is, aki olyan szerencsés, hogy édesanyja, mint terápiás munkatárs egész nap vele lehet. Balázs nehezen formálja a szavakat, ezért nagyrészt édesanyjával beszélgetünk. Erzsébetnek egy nagylánya is van, ő 21 éves, egyetemista, egészséges. Születése után két évvel érkezett a családba Balázs. A terhesség alatt semmi sem utalt arra, hogy valami probléma lenne, a születését követően azonban az orvos azt tanácsolta Erzsébetnek, adja nevelőotthonba fiát.

- Emlékszem, a hideg gázcsőbe kapaszkodtam, mikor az orvos közölte, hogy ha szerencsénk lesz, mielőbb meghal Balázs, mert nem lesz immunrendszere a Down-szindrómás gyermekünknek. Kiderült, hogy az egyik kromoszómája duplázódott, ez okozza a bajt - emlékezik Erzsébet, aki egyébként óvónő. Neki és férjének eszükbe sem jutott, hogy ne vállalják Balázst. Mire iskolába került, édesapja Ajkán kapott munkát.

- Tudtuk, hogy Ajkán van a Molnár Gábor iskola, ahol jó helye lesz a fiunknak. Semmiképp nem akartuk bentlakásos otthonba adni, fontos volt, hogy a családban maradjon. Itt elvégezte a tíz osztályt, sőt engem is alkalmaztak. Emlékszem, a 40. születésnapomon kezdtem el dolgozni terápiás munkatársként. Ennél jobb nem is történhetett volna, hiszen így még többet együtt lehetek Balázzsal, amellett, hogy a többi sérült fiatalnak is segíthetek. A munka mellett az egész napunkat a művészet- és zeneterápia, a kézművesség teszi ki. Fontos a készségek szinten tartása, amellett megtanulhatják, hogy kell feladni egy levelet, bejelentkezni az orvoshoz. Mindenki személyre szabott támogatást kap az önálló életvezetéshez - magyarázza Erzsébet, aki boldog, hogy nem vált be a szülészorvos majd két évtizeddel ezelőtti jóslata.

A fogyatékkal élők rehabilitációs bázisa Pápán van. A Mozgássérültek Veszprém Megyei Szervezete az Alfa Ipari Vállalattal közösen 1991-ben, pápai székhellyel alapította meg a MOVE-ALFA Rehabilitációs Ipari és Szolgáltató Kft.-t. Az alapítók célja az volt, hogy a fogyatékkal élő vagy megváltozott munkaképességű munkavállalók számára olyan munkahelyet teremtsenek, ahol figyelembe veszik képességeiket - magyarázza Simon Jánosné vezérigazgató.

A foglalkoztatotti létszám a kezdeti 35 főről 1998-ra 139 főre bővült. Bérszövéssel és -varrással kezdték, majd ki-alakítottak egy súlyos fogyatékkal élőket foglalkoztató csoportot, 2000-ben pedig a faipari tevékenységbe is belekezdtek. 2004-ben alakult meg a MOVE Rehabilitációs és Szolgáltató Kht., ami támogatószolgálatokat üzemeltetett az ország egész területén. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően a kht. 2007. július 1-jén hároméves védett szervezeti szerződést kötött a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal.

- Ennek megfelelően kezdetben 215 főt, ma 369 fő megváltozott munkaképességűt foglalkoztatunk, köztük 104 olyan személyt, aki a nyílt munkaerőpiacon nem érvényesülne. 2008-ban nonprofit gazdasági társasággá alakultunk MOVE Rehabilitációs Ipari és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Zrt. néven. A rehabilitációs foglalkoztatás jelenleg Pápán, Marcaltőn, Balatonfűzfőn, Szombathelyen, Igalon, Karcagon és Szarvason folyik. Négy fő tevékenységünk van: varrás, faipar (gyermekjáték, gyermekbútor, kerti garnitúrák, egyedi faipari munkák), szövöde és közösségi munkavégzés (csomagolás, tasakok és dísztárgyak készítése).

Célunk, hogy regionális bázisként minél több egészségkárosodott és fogyatékkal élő számára biztosítsunk megfelelő munkahelyet - tudtuk meg Simon Jánosnétól. Bárcsak még több ilyen munkahely működhetne, hogy dolgozhasson, aki erőt érez magában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!