Belföld

2009.10.13. 16:42

Koalíciós válság - Az MSZP felbontja a fővárosi koalíciót

Budapest - Az MSZP országos elnöksége a budapesti MSZP vezetéssel egyetértésben kinyilvánította, hogy a fővárosi koalíciót "felmondottnak tekinti", és a főpolgármester-helyetteseit visszahívja - jelentette be Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke kedden Budapesten, az országos elnökségének ülése közben tartott sajtótájékoztatón.

MTI

"Az MSZP csak akkor kér a hatalomból, ha a felelősséget is vállalni tudja. A felelősséget akkor tudja vállalni, hogy ha a budapesti lakosság érdekeit és a közpénzekkel való felelős gazdálkodást szolgáló intézkedések születnek" - fogalmazott a pártelnök.

Hozzáfűzte: hétfőn kiderült, hogy az ennek érdekében született koalíció nem működik.

Lendvai Ildikó bejelentette azt is, hogy az MSZP új működési modellt kezdeményez a fővárosban.

Szavai szerint az MSZP-nek addig érdeke részt vállalni a főváros koalíciós vezetésében, amíg a közérdek érvényesül, amíg a közvélemény erkölcsi elvárásai érvényesülnek. Véleménye szerint ezzel azonban ellentétesek a hétfői fővárosi közgyűlés történtek, mivel ott a szocialisták által javasolt összes "tisztázó és a közpénz kiáramlást akadályozó" javaslatot elutasították.

Példaként említette a közüzemek szerződéseinek teljes nyilvánosságát, az ezekre vonatkozó vizsgálóbizottság létrehozását. Ide sorolta azt a kezdeményezést is, miszerint az igazgatótanácsi és a felügyelőbizottsági tagok "ne oda nem figyelő politikusok", hanem szakemberek legyenek, valamint mandátumarányos megoszlás érvényesüljön a főváros valamennyi testületében.

Úgy fogalmazott: az MSZP érti a közvélemény szavát, és egyetért azzal az állásponttal, hogy minden lehetséges eszközzel véget kell vetni a közpénzek megcsapolásának. Hozzátette: "az MSZP nem partner abban, hogy egy új arisztokrácia jöjjön létre az országban, amely kiváltságait és vagyonát aránytalanul magas közpénzes kifizetésekből szerezze meg".

A pártelnök azt mondta, ahol az MSZP-nek módja van, jogszabályokkal és intézkedésekkel gátat vet a közpénzek megcsapolásának, ahol nincs erre módja, nem fog hatalmi érdekből ehhez asszisztálni és elnézni, ami történik.

Nem kérünk posztot, nem kérünk hatalmat ott, ahol nincs garancia a közpénzek tiszta kezelésére. Ez az ország és az MSZP létérdeke - mondta.

Lendvai Ildikó közölte: az MSZP elnöksége támogatja, és kéri a parlamenti frakciótól a közszféra bérplafonjáról szóló törvény gyors tárgyalását, szintén támogatja annak a törvénynek a gyors elfogadását, amely a végkielégítések mértékét a munka törvénykönyvében meghatározott szintre csökkenti a közszféra vezetőinél.

Elmondta: az MSZP kezdeményezi, hogy újra kerüljön a parlament elé a pártfinanszírozásról szóló törvény, és kész megszavazni azt.

Az elnökség támogatja továbbá azt a törekvést, hogy vezessenek be Magyarországon egy különadót - szavai szerint egy mágnásadót - a közszféra azon vezetőire vonatkozóan, akiknek nagyon magas jövedelmük.

Kérdésre válaszolva Lendvai Ildikó azt mondta, a 2010-es költségvetés reménybeli parlamenti elfogadásához szükséges SZDSZ-MSZP együttműködést nem befolyásolja ez a döntés.

Demszky: az MSZP nem vállalja tovább Budapest vezetésének felelősségét

Demszky Gábor szerint kedden délután az MSZP fővárosi vezetői azt közölték a nyilvánossággal, hogy nem vállalják tovább Budapest vezetésének felelősségét, erről pedig előzetesen nem tájékoztatták az SZDSZ-t. A főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján így értékelte a szocialisták döntését, amely szerint megszűnik a fővárosban az MSZP-SZDSZ koalíció.

A budapesti főpolgármester közölte: tudomásul veszik az MSZP döntését.

Elmondta azt is, hogy miután beszélt Tarlós Istvánnal, a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjével, hétfőre ötpárti egyeztetést hívott össze. Hozzátette: szocialista helyetteseinek péntekig van idejük eldönteni, hogy akarnak-e tovább dolgozni posztjaikon. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy ha a polgármester-helyettesek nem mondanak le, akkor közjogilag nincs joga azokat visszahívni. Hozzátette, hogy a feladataikat akkor viszont elvonja tőlük. Ha pedig lemondanak - folytatta -, akkor "az sem kizárt", hogy helyükre új főpolgárhelyetteseket válasszanak. (Demszky Gábor bejelentése után nem sokkal az MSZP világossá tette, hogy felmondja a koalíciót, és visszahívja főpolgármester-helyetteseit.)

A főpolgármester egyúttal megköszönte azoknak a  szocialista politikusoknak a munkáját, akik azért dolgoztak, hogy a fővárosban jobban menjenek a dolgok. Úgy fogalmazott, hogy nagyon sok minden köszönhető nekik, például az, hogy van Budapest-szerződés.

Demszky Gábor elismerte, hogy sok eredményt értek el közös munkával, de hozzátette, hogy sok hibát is elkövettek. Mint mondta, ahogy az eredményeikre együtt büszkék, úgy a hibákkal is együtt kell szembenézniük. Azt mondta, hogy az MSZP munkáját dícséri többek között a Nagykörút felújítása és számtalan fejlesztés.

A főpolgármester annak a meglátásának adott hangot, hogy a BKV-nál kialakult helyzet politikai értelemben nemcsak a fővárosi frakciót, hanem az egész MSZP-t megrázta. Hozzátette, semmit nem old meg, ha az ágazatot eddig felügyelő politikusok ezt a problémát megpróbálják eltolni maguktól. Azt mondta, azért is sajnálja a koalíció felmondását, mert 2006-ban elfogadtak egy programot, amely a Budapest-szerződésen alapul, és mindig könnyebb két párt elképzeléseit összehangolni, mint egyedül, ötpárti együttműködés keretében dolgozni. Megjegyezte, hogy ezért sokkal több egyeztetésre kell számítani a jövőben, de ő készen áll erre.

Demszky Gábor arra is kitért, hogy véleménye szerint a keddi  döntés hátterének elemzése a politológusok feladata, de azt megjegyezte, hogy "a kapkodás nem jó tanácsadó. Szerintem saját magának árt most az MSZP a legtöbbet".

A főpolgármester úgy látta, hogy kapkodás látszott a hétfői fővárosi közgyűlésen is, mert ott az MSZP néhány javaslatát nem tudta értelmezni a testület. Hozzátette, aki a szóban forgó javaslatokat elolvasta, az tudja, hogy ezekre fogni a koalíció felbomlását "nem jó ürügy".

A politikus emlékeztetett arra, hogy a BKV botrány augusztus elején robbant ki. Szavai szerint ezután lépniük kellett, és lépésük célja a teljes felügyeleti rendszer átalakítása volt. Hozzátette, hogy ugyanakkor egyik szocialista helyettesétől, Hagyó Miklóstól elvette a BKV felügyeletét, amit a szintén szocialista Horváth Csaba kapott meg. Ugyanakkor szó volt arról, hogy vissza kívánják hívni a BKV igazgatóságából és felügyelőbizottságából az összes tagot. Felhívta a figyelmet, hogy ezt hétfőn egyedül az SZDSZ tette meg.

Demszky Gábor kijelentette: a végkielégítési botrány hihetetlen károkat okozott a BKV-nak, a fővárosnak és az MSZP-nek is.

A sajtótájékoztatón részt vett az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője, John Emese is, aki azt mondta, hogy gyakorló édesanyaként az egyik legnagyobb gondja, hogy megtanítsa lányának, tetteiért neki kell vállalnia a felelősséget. Hozzátette, hogy a politikusokkal szemben is a felelősségvállalás az egyik legfontosabb elvárása.

Véleménye szerint az MSZP viszont ez elől a felelősség elől kíván elmenekülni. Hozzátette, hogy ez a tett megmagyarázhatatlan a számára, mert a szocialisták sajtótájékoztatóján olyan magyarázat hangzott el, amely véleménye szerint nem indokolja a koalíció felbomlását. Voltak konfliktusok és viták is korábban, hétfőn valamivel több, mint általában lenni szokott, de véleményük szerint ezeket tisztázni kellett volna.

Kijelentette, mindazonáltal azt gondolják, hogy bármit is mondott az MSZP a koalíció megszűnéséről, "Budapestnek működnie kell". Az MSZP-vel együtt, de az MSZP nélkül is - tette hozzá.

Burány: létrejött az SZDSZ-Fidesz-koalíció

A fővárosi MSZP elnöke szerint a Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésén világossá vált: "de facto létrejött az SZDSZ-Fidesz-koalíció".

Ebben a helyzetben nem tehetünk mást, minthogy kezdeményezzük a fővárosi párttanács szerdai ülésén - amely erre formailag is jogosult -, hogy a megváltozott helyzetet vegyük tudomásul, és hívjuk vissza a főpolgármester-helyetteseket - jelentette ki Burány Sándor az MSZP országos elnökségének ülése közben tartott budapesti sajtótájékoztatón, amelyen Lendvai Ildikó pártelnök is részt vett.

Az MSZP fővárosi elnöke közölte: a párttanács szerdai ülésén azt kéri majd, hogy vegyék tudomásul az elnökség döntését. Hozzátette: ez a döntés az egész Fővárosi Közgyűlés működését új alapokra helyezi.

A szocialisták továbbra is a város érdekeiért dolgoznak majd, és a javaslatok elfogadtatása érdekében a Fidesszel és az SZDSZ-szel is készek együttműködni - jelentette ki Burány Sándor.

Emlékeztetett arra, hogy a hétfőn született SZDSZ-Fidesz-koalíció az MSZP minden problémamegoldó, tisztázó javaslatát elvetette.

Tarlós István nyilatkozatára reagálva azt mondta, hogy a Fidesz fővárosi frakcióvezetője lényegében megerősítette ezt a koalíciós partneri szerepét.

"Ez ellen nekünk semmi kifogásunk nincs. A Fidesz és az SZDSZ lelke rajta, hogy mikor, milyen kérdésekben működik együtt" - fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!