Belföld

2009.10.15. 09:46

Megérkezett Brüsszelbe a magyar kormány levele a Sólyom-ügyről

Brüsszel - Megkapta az Európai Bizottság azt a levelet, amelyben a magyar kormány kötelezettségszegési eljárás indítását kéri Szlovákia ellen, amiért Sólyom László köztársasági elnököt augusztus 21-én nem engedték be az országba.

MTI

A brüsszeli testület egy illetékese az MTI érdeklődésére csütörtökön elmondta: a levél megérkezett, a bizottság elemzi a tényeket, és "megfelelő időben" válaszolni fog rá.
   
Amennyiben a jogsértés gyanúja megerősödik, a testület megteszi a szükséges lépéseket - tette hozzá a forrás.
   
A kormány kedden jelentette be, hogy eljárás indítását kezdeményezte Brüsszelnél. Magyarországnak az a célja, hogy "az ügyet jogszerűen és megnyugtatóan zárja le annak érdekében, hogy hasonló incidensre a jövőben sehol Európában ne kerülhessen sor".

A kormány azt is szeretné elérni, hogy "az uniós polgárok szabad mozgására vonatkozó európai irányelv, amely az unió működésének egyik alapköve, a jövőben egységes értelmezést nyerjen minden érintett országban".
   
A magyar beadvány azt kéri, a testület a közösségi jog szempontjából vizsgálja meg a szlovák jogszabályokat és azok alkalmazását, valamint a közösségi jog megsértése miatt indítsa meg kötelezettségszegési eljárást.
   
A brüsszeli testületnél most jelezték, hogy a bizottságot nem köti határidő a válaszra, de az alapos elemzést követően igyekeznek minél gyorsabban reagálni a megkeresésre.
   
Az EU szabályai szerint a brüsszeli bizottság hatásköre, hogy őrködjön az uniós szabályok tagállamok általi betartására, és szabályszegés esetén fellépjen az adott tagországgal szemben.
   
Gál Kinga (Fidesz) európai parlamenti képviselő, aki korábban másokkal együtt levélben sürgette a kormányt, hogy forduljon Brüsszelhez az ügyben, csütörtökön az MTI-nek azt mondta: bár Balázs Péter külügyminiszternek szeptember elején írt levelükre hivatalos válasz még nem érkezett, a sajtóból értesült a kormány kezdeményezéséről, és azt egyfajta válasznak tekinti felvetéseikre. Megismételte, hogy a kormány ezt jóval hamarabb is megtehette volna, mert ilyen eljárás indítására egyedül a kabinetnek van lehetősége.

"Minden időhúzás azt a tévhitet keltette itt, hogy kérdés tisztázódott, megoldódott, noha ez korántsem igaz" - fogalmazott a képviselő. Az uniós eljárás esélyeiről úgy vélte, egyértelműen látható, hogy sérült egy uniós alapelv.
   
Még a levél kézhezvétele előtt az Európai Bizottság illetékese, Jacques Barrot egy sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, "azt gondolta, hogy az incidens lezárult a két miniszterelnök közti párbeszéddel". Jelezte azt is, hogy meglátása szerint elsősorban kétoldalú, Magyarország és Szlovákia közötti problémáról van szó.
   
A kötelezettségszegési eljárás akár az Európai Bíróságon is végződhet, és több évig eltarthat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!