Belföld

2010.01.05. 16:46

Frekvenciapályázat - Pert vesztett az ORTT

Budapest - Jogsértő volt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tavaly őszi frekvenciapályázata, amelynek eredményeként a Danubius és a Sláger helyett a Class FM és a Neo FM kapott országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogosultságot - mondta ki a Fővárosi Bíróság (FB) kedden kihirdetett első fokú, nem jogerős ítéletében.

MTI

Ugyanakkor a bíróság a Danubius Rádió kereseti kérelmével ellentétben nem mondta ki a pályázat nyomán megkötött szerződések semmisségét.

Szalai Annamária, az ORTT fideszes delegáltja az ítélethirdetést követően azt emelte ki, hogy álláspontja szerint a bíróság javarészt elutasította a Danubius keresetét, és továbbra is érvényes az ORTT és a Class FM-et működtető Advenio közti szerződés.

Közölte, hogy a bíróság a kereset egyetlen elemében adott részben igazat a felperesnek, amivel szemben az ORTT az ítélet írásba foglalása után fellebbezést nyújt be.

Szalai Annamária szerint az FB jogértelmezését követve egyik rádiófrekvencia pályázat sem lenne megfelelő.

Gyuricza Péter, az ORTT szocialista delegáltja szerint csak a bíróság írásba foglalt ítéletének megismerése után lehet dönteni a következő lépésről.

Dávid Ibolya MDF-elnök szerint kutyaszorítóba került az ORTT, mert a Fővárosi Bíróság kihirdette, hogy "jogsértő volt a frekvenciapályázat, melynek eredményeként pártrádiók alakultak".

A jogerős ítélet kimondását követően az ORTT-nek kártérítést kell fizetnie, és azonnali hatállyal fel kell mondania a műsorszolgáltatási szerződést - közölte a pártelnök, aki szerint "az ítélet alátámasztja, hogy a Fidesz és az MSZP fittyet hányt a törvényekre, amikor megszavazták egymás pártrádióját".

A Szórakozás Szabadságáért Mozgalom üdvözli az FB döntését, és újra felkéri a Fidesz-t és az MSZP-t, hogy bírja lemondásra az ORTT-ben azon pártdelegáltakat, akik részt vettek az első fokon jogsértőnek ítélt pályázati ügyletben - közölte a mozgalmat létrehozó SZDSZ Új Generáció nevű ifjúsági szervezetének elnöke, Szabadai Viktor.

A másodrendű alperes Advenio Zrt. egyelőre nem kommentálta a bírósági döntést.

A Danubius Rádió által az ORTT, illetve a Class FM-et működtető Advenio Zrt. ellen indított polgári perben a felperes a médiatörvény megsértésére hivatkozva a pályázat jogellenességének, illetve az az alapján kötött szerződés semmisségének megállapítását, és az eredeti állapot helyreállítását kérte a bíróságtól, amelynek következtében a Class FM-nek azonnal el kellene hallgatnia.

A Danubius jogi képviselője a keddi tárgyaláson többek között azzal érvelt, hogy az Advenio tulajdonosi szerkezete nem felel meg a médiatörvény előírásainak, a cégben ugyanis befolyásoló részesedése volt a pályázat idején, és van jelenleg is a Lánchíd Rádiónak, ez pedig összeférhetetlenséget idéz elő, és ellentmond a véleménybefolyásoló médiamonopólium tilalmának.

A felperes szerint az Adveniónak jelenleg is olyan tulajdonosi struktúrája van, amely a médiatörvénybe ütközik, és ezért érvényesen nem szerezhetett frekvenciát.

A felperes ügyvédje kifogásolta továbbá azt is, hogy az Advenio a pályázat során úgy nyerte meg a díjversenyt, hogy üzleti tervének megalapozottságát, életszerűségét érdemben nem vizsgálták, nem vitatták meg.

A Danubius Rádió a kereset kártérítésre vonatkozó részét jogfenntartással ugyan, de egyelőre visszavonta.

Az elsőrendű alperes ORTT jogi képviselője a tárgyaláson a kereset elutasítását kérte, és azzal érvelt, hogy a testület jogszerűen járt el a pályáztatás során. Az Advenio tulajdonosi szerkezete tudomásuk szerint nem sérti a médiatörvényt, a szerződés semmisségének és az eredeti állapot helyreállításának következménye pedig szerintük az lenne, hogy az inkriminált frekvencia elhallgatna, az állam pedig olyan bevételektől esne el, melyekkel a közszolgálati médiát finanszírozza.

A tárgyaláson a másodrendű alperes Advenio jogi képviselője is a Danubius keresetének elutasítását kérte, mert az álláspontja szerint nyilvánvalóan megalapozatlan.

Az FB szóbeli indoklása a felperes érvelésének részben helyt adva kimondta: a pályázat alaki érvénytelensége - a pályázó tulajdonosi szerkezete - miatt jogsértő volt az, hogy az ORTT nem zárta ki az Advenio pályázatát, hanem elbírálta, nyertesnek hirdette ki, és szerződést kötött vele.

A bíróság szerint jogsértő volt, hogy az ORTT a médiatörvény kötelező rendelkezései alól felmentést adott az Adveniónak, amely tulajdonosi szerkezete miatt nem felelt meg a médiatörvénynek.

Ugyanakkor a bíróság megjegyezte azt is, hogy az ORTT közigazgatási szervezetként ebben az eljárásban nem kötelezhető az országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási szerződés felmondására.

A pályázat kiírásának előzmény, hogy 2008 decemberében a parlament - majdnem egyhangú támogatással - úgy döntött: a médiatörvény módosításával lehetővé teszi, hogy 7+5 éves koncessziójának lejártakor pályázat nélkül nyerjen újabb jogosultságot a két országos kereskedelmi rádió, a Danubius és a Sláger.

A törvényt a köztársasági elnök előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz utalta, amely 2009. június 30-án kihirdetett döntésében megsemmisítette azt. Az ezt követő pályáztatás során az addig a Sláger által használt frekvenciát a Neo FM koncepciójával pályázó FM1 konzorcium, míg a Danubius hullámsávjának használati jogát az Advenio Zrt. által működtetett Class FM nyerte el a következő hét évre.

Az ORTT döntése nyomán lemondott Majtényi László, a testület elnöke, aki szerint érvénytelennek kellett volna nyilvánítani a két, később nyertes pályázatot. A két vesztes pályázó pedig - amelyek 12 év után kényszerült távozni az éterből - bírósághoz fordult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!