Belföld

2010.04.14. 16:38

Több rendőr az utcán

Megyei körkép - Március elsejétől több rendőr van az utcákon. Ismét elindították a számadatok alapján sikeres Közbiztonsági Háló programot, amelyhez a megye is csatlakozott. A túlórák kifizetésére tízmillió forintos keretet kaptak.

Halmos György

A program egyik célja, hogy a sűrűbb járőrözéssel elejét vegyék a közterületi, illetve az idősek ellen elkövetett lopások elszaporodásának. Az utóbbi hetekben ugyanakkor öt olyan súlyos bűncselekmény, rablás is történt közterületen (három Ajkán, kettő Pápán), ami aggodalomra adhat okot. A nagy felháborodást keltett ajkai esetben egy idős házaspár volt a támadás áldozata a csónakázótónál, a feleség csípőcsonttörést szenvedett. A rendőrök másnap elfogták a tetteseket.

A közelben, a Horizont Áruház mellett is történt egy másik rablási kísérlet, sértettje, Blaskó Sándorné szerencsére nem szenvedett sérülést. Egy fiatalembernek köszönhetően, aki a támadó után szaladt, még a táskája is meglett. 

- A Horizont Áruház melletti papírboltnál jártam, amikor kitépték a kezemből a táskámat. Nem volt még sötét  - elevenítette fel a történteket lapunknak az ajkai Blaskó Sándorné.

- Azt éreztem, hogy egyszer csak mintha egy kicsit meglöktek volna. A támadó utána azonnal kirángatta a kezemből a táskámat, amit egyébként nem a vállamon, hanem a kezemre csavarva vittem; még az a szerencse, hogy nem volt rajta szorosan, mert úgy elrántott volna. Ösztönösen segítségért kiáltottam, hiszen a tolvaj a sétálóutca felé futott, azt gondoltam, talán valaki megállítja - részletezte Blaskó Sándorné.

- Utólag visszagondolva, egy fiatalembert kivéve senki nem tett semmit, közönyösek voltak az emberek. Egy darabig én is a támadó mögött futottam, de egy lépcsőhöz érve már nem bírtam az iramot. Az a fiatal, aki a segítségemre sietett, kis híján elfogta a tettest, már majdnem elgáncsolta, amikor a tolvaj magát mentve az utolsó pillanatban eldobta a táskámat, valószínűleg belátta, mindjárt utolérik.

- Miután visszahozta a fiatalember a táskámat, akkor gondoltam bele, hogy akár nagy veszélybe is sodorhattam volna őt, ha a tettesnél esetleg fegyver van. Igazán ez volt az a pont, amikor nagyon rosszul lettem  - emlékezett vissza a lopási kísérlet sértettje. - A segítőm igyekezett megnyugtatni. Azóta többször eszembe jut ez a támadás és nagyon nyugtalanít. A múltkor úgy éreztem, hogy valaki követ, ezért megálltam és úgy tettem, mintha a cipőmet kötném; kiderült, alaptalan volt a félelmem, de addig nem nyugodtam meg, amíg meg nem előzött az, aki addig mögöttem haladt.

A hölgy megemlítette, hogy korábban eszébe nem jutott volna félni, még a pesti tömegben sem villamoson, metrón, manapság már nem így van vele.

Baráth Attila őrnagy, az ajkai kapitányság bűnügyi osztályvezetője elmondta, hogy az előzőekben leírt eset - öt másikkal együtt - megnyugtatóan zárult, hiszen elfogták a gyanúsítottakat.

A három személyt összesen hat bűncselekménnyel, öt lopással és egy rablással gyanúsítanak. A tettesek ismerték egymást, azonban több részletet még tisztázni kell, például azt, hogy ki melyik bűncselekményben vett részt. A sorozat első bűncselekménye volt egyébként a Blaskó Sándorné sérelmére elkövetett lopási kísérlet, amit további három lopás, illetve utolsó két esetben pedig már rablás követett.

A csónakázótónál elkövetett rablások után az ajkai kapitányság bűnügyi és közrendvédelmi munkatársai összehangolt akció keretében fogták el a tetteseket, úgy, hogy az elkövetés helyszínének környékén figyelőszolgálatot állítottak fel. Az elkövetők nem várattak magukra sokáig, a rendőrök már másnap este felfigyeltek két gyanúsan viselkedő fiatal férfira, akik este kilenckor a Móricz Zsigmond utcán álló egyik ház lépcsőházába mentek be, majd rövid idő múlva egy kerékpárral távoztak az épületből. Elfogták a két biciklitolvajt, és előállították őket. Ruházatuk átvizsgálása során előkerült egy kulcscsomó, amely az előző nap kirabolt idős asszony táskájából származott. Ezek után elismerték a két rablást.

- A megyei főkapitányság adatai szerint március 1-je óta összesen 3789 plusz munkaórát töltöttek a rendőrök a megye közterületein a Közbiztonsági Háló akcióinak keretében, ennek már jelentkeztek az eredményei - közölte érdeklődésünkre a főkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője. Dr. Kuczik János elmondta, hogy az ellenőrzésekben hetente átlagosan 110 rendőr vesz részt. Tizenkét személyt fogtak el, többségük körözött volt.

A közbiztonsági háló akciósorozat során 43 ittas vezetőt is kiszűrtek a közlekedésből a rendőrök. Az adatokhoz tartozik még, hogy 11 büntető, illetve 213 szabálysértési feljelentést tettek, harminc személyt pedig előállítottak.

A tavalyihoz hasonló az idei program célkitűzése is, azaz: folyamatos közterületi jelenlét, az állampolgári bejelentésekre történő gyors és hatékony reagálás, illetve a közbiztonság erősítése a jogsértések gyors felderítésével és a közösségi rendfenntartás eszközeivel.

A rendőrség szerint a kistelepülések lakossága, az önkormányzatok, valamint a társadalmi és civil szervezetek is örömmel fogadták, támogatásukról biztosították a Közbiztonsági Háló programsorozat folytatását, tehát kedvező véleménnyel vannak róla. A településőrökkel, valamint a polgárőrökkel végrehajtott közös szolgálat ellátása tovább erősítheti a lakosság biztonságérzetét.

Az ellenőrzések eredményeit folyamatosan elemzik és értékelik a rendőrség illetékesei, ebbe a munkába bevonják a kistérségi egyeztetőfórumokat is.

Az ORFK tájékoztatása szerint a március elsejével elindított Közbiztonsági Háló programsorozat második hetében már jelentős sikereket értek el országoson is, ugyanis alig nyolc óra leforgása alatt több mint háromszáz körözött személyt sikerült kézre keríteni. A március 1-jén indított akció a tervek szerint május 31-ig tart.

Új autók a megyében

Új autókat vettek át nemrég a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon, amivel a rendőrség reagálóképessége, gyorsasága jelentősen növekszik.

A Közbiztonsági Háló program keretében átadott húsz Ford Focus típusú járőrautót szállítottak a napokban a főkapitányságra. A megyébe érkezett járművek a fővárosban átadott 500 gépkocsiból álló kontingens részét képezik. A Fordokkal a három évvel ezelőtt szolgálatba állított, szintén lízingelt Skoda Octaviákat váltják ki a rendőrségen. A bérelt gépjárművekkel egyébként az a gyakorlat, hogy három évig vannak használatban.

Az új Ford Focusokat a városi kapitányságok, valamint a megyei főkapitányság közrendvédelmi állománya használja majd.

A járőrautók jóval nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint egy átlagos gépkocsi, hiszen 24 órán keresztül folyamatosan használják őket, ezért a széria kivitelű járművekhez képest többletfelszereltséggel rendelkeznek.

Az év végéig további háromszáz darab járőrgépkocsit rendel meg az Országos Rendőrfőkapitányság.

 

Jobb lesz-e a közbiztonság attól, hogy több rendőr van az utcán? 

A vélemények megoszlanak, vannak, akik úgy vélik: nem baj, ha minden utcasarkon rendőr van, akinek nincs takargatnivalója, annak nincs félnivalója sem. Ezzel szemben van, aki úgy érzi, hogy a láthatatlan, de szükség esetén azonnal intézkedő rendőrség sokkal jobb megoldás.

Az állampolgárok akkor találkoznak leginkább rendőrökkel, amikor problémájuk akad, vagyis legyen mindig rendőr, ha szükségük van rá. Statisztikai adatokkal lehet érvelni: ha több rendőr van az utcán és kevesebb a bűncselekmény, akkor egyértelmű az összefüggés. Csakhogy ez ennél bonyolultabb: az egyén sok esetben nem tud mit kezdeni az objektív biztonságérzettel, hiszen számára a sajátja, a szubjektív a fontos. Amennyiben ebben is változást ér el a program, az lesz igazán jelentős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!