Belföld

2010.08.17. 12:23

Sólyom László vasárnap Révkomáromba látogat

Pozsony - Sólyom László nemrég leköszönt magyar köztársasági elnök vasárnap Révkomáromban részt vesz a tavaly augusztusban felavatott Szent István szobor megkoszorúzásán - írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap kedden.

MTI

"A hivatalos megerősítésre a napokban kerül sor, a résztvevők névsora még nem végleges” – mondta a lapnak Hortai Éva, Révkomárom alpolgármestere, aki a vasárnapi ünnepség társszervezője, a Palatinus Társaság tagja.

A tervek szerint Sólyom László, akárcsak tavaly, most is gyalog menne át a Dunán átívelő Erzsébet hídon, ott várnák a város elöljárói. Nem hivatalos értesülések szerint a rendezvényre meghívták Daniel Krajcer szlovák kulturális minisztert is. Ezt a kulturális minisztérium sajtóosztálya egyelőre nem erősítette meg.

Az MTI értesülései szerint a révkomáromi ünnepség délután öt órakor kezdődik majd, s főszónoka Sólyom László lesz. Este 19 órától pedig az exelnök a Városi Művelődési Központban megtekinti a Bánk bán című operát a Teátrum Színház előadásában.

Bugár Béla, a Híd elnöke és a szlovák parlament elnöke a Bumm hírportálnak azt mondta, jelen lesz az ünnepségen. Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke kedden azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem kapott meghívót a koszorúzásra, de ha kap, akkor ott lesz a rendezvényen.

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke provokációnak minősítette Sólyom látogatását, és ismét élesen kirohant a magyarok ellen.

"Ez csak a kezdete annak, ami Szlovákiában történni fog. Az rossz lesz a szlovák nemzet és a szlovák állam számára is" - mondta Slota a SITA hírügynökségnek. A szélsőségesen nacionalista politikus problémát lát abban, hogy a szlovák kormányban magyarok is vannak.

"A magyarok mindenütt pozíciókba kerülnek, a szlovákokat pedig kutyaként dobálják ki" - állította Slota.

A szlovák kormányoldal Sólyom látogatására nyilvánosan nem reagált.

"Visszajövök" – üzente egy éve Sólyom László, amikor Robert Fico akkori szlovák kormányfő utasítására nem engedték be Szlovákiába, mivel Fico szerint Sólyom nem tartotta tiszteletben Szlovákia területi integritását.

Az ügyből Szlovákia és Magyarország viszonyának legnagyobb diplomáciai botránya lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!