Belföld

2010.11.24. 17:03

Kiráz a hideg a számlától

Megyei körkép - Egyre több embernek megoldhatatlan feladat a téli tüzelő beszerzése. Összeállításunkban arra kerestük a választ, hogyan segítenek az önkormányzatok. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt öt évben a vezetékes gáz lakosság által fizetendő ára megduplázódott. A legújabb hírek szerint a jövőben sem számíthatunk arra, hogy valamikor olcsóbb lesz.

Munkatársainktól

A távfűtésnél kisebb volt az emelkedés, de országos átlagban az öt éves összesített emelkedés ennél is meghaladja a 60 százalékot. Hasonló növekedés volt a tűzifánál és más fűtőanyagoknál is. Nem csoda, hogy az egyébként is egyre nehezülő helyzetű emberek közül mind többnek jelent komoly gondot a téli tüzelő megvásárlása, a fűtési számlák kifizetése.

Több önkormányzatnál arról érdeklődtünk, mennyire csapódnak le náluk ezek a gondok, és hogyan próbálnak segíteni a nehéz helyzetbe került embereken.
Balatonfüreden az éves költségvetésből négy millió forintot különítettek el idén az átmeneti segélyek finanszírozására. A város helyi rendelete nem korlátozza milyen indokkal kérhető a szociális segély, ám a közüzemi költségek, a fűtés számlák kifizetése, gyógyszer és tankönyvvásárláshoz kért támogatások a leggyakoribbak.

Az igényeket egy segélykérő nyomtatvány kitöltésével lehet jelezni a hivatalnak, az önkormányzat pedig helyszíni szemlét követően dönt a támogatás odaítéléséről.
- Évek óta nem volt visszaélés, az igények jogosak, nem utasítottunk vissza egyetlen kérelmet sem. Ha a kérelmező családnak tartozása van valamelyik közüzemi szolgáltatónál, akkor az érintett családdal egyeztetve a megítélt segélyt egyből a szolgáltató számlájára utaljuk.

A városon belül a lakótelepen a legmagasabb a rezsi költség, itt egész évben kell fizetni a fűtés átalányt, innen bizony rendre érkeznek kérelmek - válaszolta érdeklődésünkre az önkormányzat közigazgatási osztályának vezetője.

Végh Endréné elmondta, tavaly 253 balatonfüredi lakosnak adtak egyszeri segélyt, (köztük többen, egy év alatt többször is részesültek szociális segélyben) a támogatandók száma évek óta stagnál, ebben az évben is hasonló számú kérelemre számítanak. 
-  Az átmeneti segély, egyszeri lehetőség, amelyet azonban egy évben személyenként vagy családonként maximum négyszer lehet igényelni, amivel rendszerint élnek is a családok.

Az értékhatára nincs megszabva, a kérelmező szociális helyzete, az adott probléma milyensége és súlya határozza meg a támogatás mértékét. Jellemzően tízezer forint körüli segélyeket szoktunk fizetni. Ma éppen három kérelmet hagytam jóvá - mondta az osztályvezető. Az évi négy millió forintos keretből csak a város felnőtt lakosságát támogatják, a 18 éven aluli lakosok segélyezésére külön 15 millió forintos keret áll rendelkezésre, ez biztosítja a rendkívüli gyermekvédelmi támogatások kifizetését.

Ajkán megközelítőleg minden tizedik lakásban, házban élő kap valamilyen segélyt, aminek jelentős részét valószínűsíthetően a téli fűtés finanszírozására fordítják, tudtuk meg dr. Jáger László jegyzőtől.

- A városban hétezer távfűtéssel működő lakás van. Az ott élők közül kettőszázhúsz olyan igénylő van, aki a havonta átlagosan 4300 forintos normatív alapú lakásfenntartási támogatást úgymond természetben kapja meg. Ennek a támogatásnak a 90 százalékát a központi költségvetés finanszírozza, a maradékot pedig az önkormányzat. További négyszázhatvankilenc olyan igénylő is van, aki a teljes egészében helyi forrásra épülő méltányossági lakásfenntartási támogatásban részesül, havonta átlagosan 3300 forintban.

Tehát összesen 679 olyan ajkai lakos van, aki kimondottan a fűtésre kapja a pénzt. A természetbeni támogatás azt jelenti, hogy az önkormányzat közvetlenül átutalja a pénzt  a távfűtést működtető cég számlájára.

Jáger László elmondta, hogy további közel négyszáz olyan személy van, aki készpénzben jut hozzá a lakásfenntartási támogatáshoz, másoknak pedig bérleti díjhoz, áram- és más közüzemi számlához ad hozzájárulást az önkormányzat. Így összességében a családok közel tíz százalékának kell támogatást adni a fűtés gondok megoldásához. 

A zirci önkormányzat is biztosít pénzbeli támogatást a nehéz helyzetbe kerülőknek, de itt a természetbeni támogatást a szó szoros értelmében kell venni, hisz az elmúlt évben 53 olyan család volt, akinek fát adtak segítségként, tudtuk meg Ottó Péter polgármestertől.
- Az elmúlt évben 64 fő részesült normatív lakásfenntartási támogatásban. Egy hónapban összesen 287 ezer forintot utalnak ki ezen a címen. További tizenhat olyan család is van, amelyik helyi lakásfenntartási támogatást kap. Ennek havi összege segélyezettekként 3400 forint, így összesen havi 54 ezer forintot fordít erre a célra az önkormányzat.

A korábbi szociális bizottság helyébe lépő emberi erőforrás bizottság dönt ezekről a támogatásokról. Ugyancsak bizottsági hatáskörbe tartozik a természetbeni juttatásként adott tűzifa odaítélése is Zircen. A nagy viharok és a faállomány természetes öregedése miatt sok olyan fa van, amit ki kell vágni. Amikor egy-egy ilyen helyzet előáll, a bizottság a szociális szolgáltató központ bevonásával, az igénylő rászorultsága alapján eldönti, hogy kinek mennyi fát szállítsanak le kivágás után.

Támogatási lehetőségek

- Havonta fizetett normatív lakásfenntartási támogatás azoknak, akik a jövedelmi feltételeknek megfelelnek. A pénz 90 százalékát központilag finanszírozzák.

- Helyi forrásból lakásfenntartási támogatás azoknak, akik a normatívból kimaradnak, de a helyi feltéte-leknek megfelelnek.

- Más helyi támogatások egyedi szabályozással, sok esetben tüzelő biztosításával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!