Belföld

2010.12.07. 17:11

Nem boszorkányság - Sütni és enni is nagyon jó

Veszprém - Kiadónk, a Pannon Lapok Társasága négy megyében ad ki megyei napilapot - Veszprémben, Fejérben, Vasban és Zalában. Ezúttal a négy megye olvasóinak receptjeit jelentette meg. Megyénkből tizenegyen osztották meg velünk a kedvenc receptjeiket. Közülük négyen fogadták el meghívásunkat egy szerekesztőségi beszélgetésre: Berei Ferencné, Etlinger Gáborné, Mics Józsefné és Simon Annamária.

Napló Online

Az ő tetszésüket megnyerte a könyv, melyben ezúttal a desszerteket foglaltuk össze. Abban egyetértett a négy receptküldő, hogy aki jobbára magabiztosan is mozog a konyhában, még nem biztos, hogy süteményeket, desszereteket is mer sütni, különösen kezdőként, fiatalon. Pedig egyes tanulmányok szerint az édességek, sütemények ötven százalékát otthon készítik a magyar háztartásokban.

A kötet megvásárolható az ügyfélszolgálati irodáinkban, megrendelhető az erre szolgáló szelvényen, ha ide kattintanak: http://ajanlo.plt.hu/inc/desszert/urlap.html

Sütni és enni is nagyon jó

A Pannon Lapok Társasága kizárólag az olvasók receptjeiből állította össze legújabb szakácskönyvét, a Desszertek könyvét. Még csak néhány napja kapható, de máris nagy az érdeklődés a kiadvány iránt. Nem csoda, hiszen remek édességek, falatkák vannak benne, és mind elkészíthető odahaza. Rendkívül fontosnak tartjuk a szinte már személyes kapcsolatokat az olvasóinkkal - fejtette ki Barták Péter, a Napló főszerkesztője azon a találkozón, melyre a megyében élő receptbeküldőket hívtuk meg. 

- Igyekszünk jelen lenni a megye mind a 217 településén. Minthogy szerkesztőségünk nem túlzottan népes, civil tudósítóink is segítenek abban, hogy minél több helyi információt szerezzünk be, közöljünk. - Egyik legnépszerűbb rovatunk az utolsó oldalon olvasható véleményvonal, melyben olvasóink sms-eit közöljük. A másik szinte mindenki által olvasott, napi rendszerességgel megjelenő népszerű munkánk a Nap témája.

Az utóbbi időben sok játékot szerveztünk, különféle pályázatokat hirdettünk olvasóinknak. A  nyomtatott kiadásunk mellett egyre népszerűbb az online kiadásunk, melyen például a sporteseményekről azonnal és folyamatosan tudunk hírt adni. Szakácskönyvet is adtunk már ki 2007-ben, akkor bármilyen recepttel lehetett jelentkezni. Most azonban a társaságunk vezetősége úgy döntött, hogy a különböző ételfajtákra specializálódva közöljük a jövőben a recepteket a  szakácskönyveinkben.

A Desszertek könyvébe megyénkből tizenegy olvasónk küldött receptet, volt, aki többet is. Berei Ferencné, Ilona veszprémi olvasónk például egymaga nyolcat:
- Szeretek sütni és főzni, ezt tudják rólam az ismerőseim is, annál is inkább mert sok receptkönyvben, gasztronómiai kiadványban szerepeltem már. Hat unokám van, de nemcsak számukra készítek remek falatokat, hanem a két klubnak is, melynek tagja vagyok. A legközelebbi klubfoglalkozásra egy muffint viszek, melynek a receptjét most kaptam, de első olvasásra remeknek tűnik.

- Nekem az édesanyám is nagyon szeretett sütni és főzni, már kislányként ott sürögtem körülötte - emlékezik Mics Józsefné, Dóra magyarpolányi olvasónk. - Amikor átlapoztam ezt a gyönyörű szakácskönyvet, az tűnt fel, hogy férfiak is küldtek receptet, felfedeztem egészen fiatal arcokat. Ma már sokan nem szeretnek főzni, a sütésről meg egyenesen azt hiszik, hogy otthon nem lehet olyan szép és finom desszerteket készíteni, mint a cukrászdákban.

Pedig ez is csak gyakorlat kérdése. A lányom például remekül főz. Emlékszem, amikor először készített önállóan vacsorát, a burgonyás nudlit nézte ki. Amikor férjemmel és a fiammal hazatértünk, még mindig a nudlikat sodorta, és azt mondta haragjában, hogy ez volt az utolsó főztje. Közösen kiderítettük, az volt a baj, hogy a recept egy kiló lisztet írt és ehhez mérhető mennyiségeket, ami egy négytagú családnak rengeteg.

- Semmiképpen nem szabad a gyerekeket elzavarni a konyhából, ha kicsit ügyetlenkednek is egészen kicsi korukban - véli Etlinger Gáborné, Anna. - Ha a kicsik segíthetnek az édesanyjuknak a házimunkában, az később felnőttként  kamatozik. Herenden élek és a fiam lakodalmán kivettem a részem a süteménykészítésből. Tizenhatféle sütit készítettem, összesen harminckét tepsivel. Nagy sikerük volt. A szakácskönyvbe egy receptet küldtem be, egyik kedvencemet, a karamellás krémest. Ez eleve  házi recept, egy vendégségben gyűjtöttem.

Simon Annamária a fiatal korosztályt képviseli. Bakonynánán él, Szépalmán szakácstanuló. Érettségi után a veszprémi Jendrassik-Venesz Szakképzőiskola és Szakiskola szakácsképző osztályába jelentkezett. Szeret kísérletezni a konyhában. A Desszertek könyvébe a mogyorós brownie receptje került be, ami egy csokoládés édesség, a munkahelyén nagyon szeretik a vendégek.

Úgy gondolja, jól választott szakmát, hiszen enni mindig kell, és egy jó szakács, de a jó háziasszony is törekszik arra, hogy kifogástalan minőségű, remek ízű, szép küllemű és lehetőleg egészséges ételekkel lepje meg mindazokat, akik megkóstolhatják a főztüket. Ezzel örömöt okoznak.  



Házi ételkészítésfőbb szabályai

- Az alapanyagokat mindig pontosan kell kimérni, az étel összeállítása előtt nem árt átnézni, hogy mindent előkészítettünk-e

- A receptekben mindig megadják hány személyre elegendők

- A süteményeknél általában egy tepsi a mérték, amire a recept vonatkozik

- Mindig tartsuk be a javasolt sütési-főzési időt és az ajánlott hőmérsékletet

Szerintem

Gyerekkorom óta legtöbbször és minden alkalomra könyvet ajándékozok a szeretteimnek, barátaimnak. Már hetek óta járom a könyvesboltokat és bele-belenézek a kötetekbe. Olyan szerencsés vagyok, hogy ezúttal házhoz jött jónéhány kötet. Egyenként és sorozatban is kapható a klasszikus irodalmat képviselő tizenhat kötetes sorozatunk. Ez egy diák saját könyvtárának gerince  lehet, de van olyan kötet, amiből többet is beszerzek. A szakácskönyvvel meg véletlenül sem lehet megbukni a karácsonyfa alatt. Enni mindenki szeret, főzni is divat lett, ötletek pedig minden receptből kiemelhetők.

Varga Ibolya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!