Belföld

2011.03.04. 06:08

Rétvári Bence: előrelépés az otthonszülést szabályozó rendelet

Rétvári Bence, a KDNP alelnöke a családok, és a gyermekvállalás szempontjából jelentős lépésnek tartja azt a héten elfogadott kormányrendeletet, amely lehetővé teszi a várandós kismamák számára, hogy az újszülött érdekeinek, egészségének figyelembevételével dönthessenek arról, hol szeretnék világra hozni gyermeküket.

MTI

 "A családok pártján álló politikusként úgy gondolom, hogy a joghézag pótlásával egy olyan szabályozás született, melynek középpontjában az újszülött egészsége áll. A rendelet legnagyobb erénye, hogy megszünteti a korábbi szabályozás bizonytalanságaiból fakadó rendezetlen állapotot, és az édesanya most már valóban biztonságos körülmények között hozhatja világra gyermekét" - fogalmazott a kereszténydemokrata politikus az MTI-nek.
Kiemelte: az április 1-jén hatályba lépő rendelet az érintett szakmai és civil szervezetekkel történt egyezetés után egy húsz éve rendezetlen helyzetet orvosol, melyet az anya és az újszülött védelme érdekében fogadtak el.
Rétvári Bence példaértékűnek tartja, hogy a rendeletalkotást megelőző társadalmi egyeztetésben a civil és szakmai oldal is erőteljesen képviseltette magát. A Magyar Védőnők Egyesülete, a Születésház Egyesület, az Alternal Alapítvány, a kórházszövetség, a mentőszolgálat, a szülészeti és nőgyógyászati kollégium, valamint a Társaság a Szabadságjogokért olyan szakmai és emberi szempontokat volt képes megjeleníteni, amelyek lehetővé tették a kérdés megfelelő rendezését.
A KDNP alelnöke szerint jelenleg egész Európa komoly demográfiai problémával áll szemben, s Magyarországon különösen aggasztó a kérdés. Ezért létfontosságúak a polgári kormány intézkedései, amellyel a magyar családok helyzetét szeretné megkönnyíteni. Rétvári Bence szerint a rendelet megalkotásával egy újabb akadályt hárítottak el a gyermeket vállalni szándékozó párok elől.
 A kormány eddig is és ezután is a családok pártján áll, és segíti a gyermekvállalást – hangsúlyozta a KDNP alelnöke.
Rétvári Bence rámutatott: minden társadalom alapköve a család, amely lehetővé teszi, hogy a közösség tagjai átörökítsék tapasztalataikat, és közös értékeiket a következő generációkra.
Álláspontunk, hogy egy társadalom csak akkor lehet sikeres, ha kellő figyelmet fordít a családok szellemi és anyagi gyarapodására. Ennek megfelelően valljuk, az állam elsődleges feladata, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel támogassa a családokat, és megkönnyítse számukra a gyermekvállalást – fogalmazott a KDNP alelnöke.
A kormányszóvivő szerdán közölte az MTI-vel, hogy rendeletet alkotott a kormány az otthonszülés szabályairól. Nagy Anna elmondta: a jogszabály mindaddig megengedi a szülés helyszínével kapcsolatos választást a várandós kismamáknak, amíg az nem veszélyezteti a gyermek életét.
 A szabályozás szerint a szülés levezetőjének működési engedéllyel kell rendelkeznie, amelyet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) ad majd ki. Rögzítik azt is, hogy azoknak, akik részt vesznek e szülészeti ellátásokban, milyen képzettséggel kell rendelkezniük, mi a feladatuk, a felelősségük, milyen hatáskörük és milyen dokumentációs kötelezettségük van.
Ha a kismama úgy dönt, nem szeretne kórházban szülni, akkor terhessége 36. hétéig meg kell választania, hogy milyen egészségügyi szolgáltatónál és milyen felelős személlyel fogja a szülést lebonyolítani - ismertette a kormányszóvivő. Az említett felelős személynek vagy munkaviszonyban, vagy szerződéses viszonyban kell állnia egy egészségügyi szolgáltatóval; vagy szülész-nőgyógyász szakorvosnak kell lennie; vagy pedig felsőfokú képzettségű szülésznőnek, de kell lennie legalább kétéves szülőszobai gyakorlatának, és szükséges, hogy korábban legalább ötven szülésnél igazoltan közreműködjön - tájékoztatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!