Belföld

2011.04.05. 18:43

Pozitív visszajelzéseket kapott félidőben a magyar EU-elnökség

Strasbourg - Pozitív visszajelzéseket kapott az Európai Parlamentben eddigi tevékenységéről a magyar soros EU-elnökség kedden, az első három hónap eredményeit értékelő és a következő negyedév feladatait áttekintő találkozón - számolt be Győri Enikő, az uniós ügyekért felelős államtitkár Strasbourgban kedden az MTI-nek.

MTI

Az államtitkár az EP-bizottságok elnökeinek értekezletén vett részt, és mint leszögezte, az értékelés során egyetlen kritika sem hangzott el a magyar elnökséggel szemben.
   
Hozzátette, hogy az összes témáról szó volt, amellyel az elnökség és a parlament is foglalkozik.
   
Győri Enikő leszögezte, hogy az elhangzottak tanúsága szerint az EP-ben szakmai szinten azokban az esetekben is nagyra becsülik az elnökség erőfeszítéseit, amelyeknél egyébként úgy ítélik meg, hogy a tagállamokkal általánosságban nehéz dűlőre jutni.
   
A parlamenttel eddig is kiváló volt az együttműködés - emelte ki. Azt is elmondta: a feladatokat illetően a tagországok kormányait képviselő Tanács és az EP közös felelősségére mutatott rá abban, hogy az elnökség által kezelt dossziék esetében előrejussanak, a polgárok felé is eredményeket mutassanak fel.
   
Fontosnak ítélte, hogy ne legyen példa olyan esetre, amelyben a tartalom jogi egyet nem értés vagy intézményi feszültség miatt szenved kárt.
   
Az egyeztetés alatt álló témák közül Győri Enikő kiemelte a gazdasági koordináció fokozását támogató hatos jogszabálycsomag ügyét, amelynek lezáráshoz segítése a magyar elnökség egyik fontos célkitűzése. Az EP-ben mintegy kétezer módosító javaslat készült ebben a témában, ezekről várhatóan a közeli hetekben születik döntés.
   
Közleményt adott ki a témáról Pelczné Gáll Ildikó (Fidesz) is, aki azt húzta alá, hogy a március végi EU-csúcstalálkozó eredményeinek vitájában felszólaló "képviselők mindegyike elismerte, hogy a magyar soros elnökség a gazdasági kormányzás, a stabilitási mechanizmus és az európai szemeszter témaköreiben immár másodszorra is átütő sikert ért el".


Dossziénk az EU-elnökség további híreivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!