Belföld

2011.07.08. 13:09

Társszabályozási szerződést kötött a médiatanács az MLE-vel

Az önszabályozó szakmai szervezetek közül harmadikként a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) is társszabályozási szerződést kötött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsával - közölte a médiatanács szóvivői irodája pénteken.

MTI

A közlemény szerint az MLE és a médiatanács vezetője - Kovács Tibor és Szalai Annamária - pénteken írták alá a megállapodást, amelynek melléklete tartalmazza a hatóság által is elfogadott, a vonatkozó törvényekkel harmonizáló magatartási kódexet. Az egyesületnek jelenleg 65 kiadóvállalat a tagja, köztük megtalálhatók a hazai napilapok kiadói is.

A médiatanács tájékoztatása szerint a szerződés értelmében az MLE egyedi panaszra járhat el azokkal a tagjaival szemben, amelyek nyilatkoznak arról, hogy kötelezőnek ismerik el önmagukra, illetve egyes médiatartalom-szolgáltatásukra nézve a magatartási kódex rendelkezéseit.

A felhatalmazás egyes, a médiaalkotmányban és a médiatörvényben, valamint a kódexben részletezett ügytípusokra vonatkozik. "Ilyenek az emberi méltóság, az emberi jogok, az alkotmányos rend, a kiskorúak, a magánélet védelmével, a közlésbe történt beleegyezéssel való visszaéléssel, a gyűlöletkeltéssel és a kirekesztéssel, a burkolt, nem felismerhető reklámokkal kapcsolatos ügyek a nyomtatott és az internetes sajtótermékek, valamint a lekérhető médiaszolgáltatások esetén". A lekérhető médiaszolgáltatásoknál a felügyeleti jog kiterjed a gyermekeket és kiskorúakat a felnőtt és erőszakos tartalmaktól elszigetelő hatékony műszaki megoldások alkalmazására is.

A magatartási kódex hatálya alá tartozó ügyekben az MLE-nek a médiatörvény és a közigazgatási hatósági eljárás szabályairól szóló törvényt kell alkalmaznia. A médiatanács a szerződésben meghatározott feladatok ellátásához anyagi támogatást is nyújt az egyesületnek - áll a közleményben.

Az utóbbi napokban ez a harmadik ilyen tárgyú megállapodás. Korábban a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületével és az Önszabályozó Reklám Testülettel írt alá közigazgatási szerződést Szalai Annamária, a médiatanács elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!