Belföld

2011.08.26. 05:34

Sebészeti beavatkozás élőben

Veszprém - A szemünk egy 130 megapixeles fényképezőgép, mely több mint 137 millió alkatrészből áll össze.

Tiger Szabolcs

A szem a legfontosabb érzékszervünk, az észlelt ingerek 85 százalékát ez juttatja el az agyunkba. Egy rendkívül bonyolult precíziós műszer, amelyben 130 millió pálca és 7 milló csap dolgozik együtt.

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Országos Kongresszusát, ahová az ország minden részéből érkeztek a szakma képviselői  mintegy háromszázan  megvitatni a legújabb trendeket.  A szem a lélek tükre és az Isteni teremtés egy tökéletes bizonyítéka  köszöntötte a megnyitón megjelenteket Veszprém város önkormányzata nevében Némedi Lajos alpolgármester. - Nagy öröm számunkra, hogy önök a városunkat választották találkozójuk színhelyéül. 

 

- A szem végigkíséri az életünket: a gyermek fényre születik, a halálunkkor lecsukódik a szemünk - mondta el Horváth Ferencné, a megyei kórház ápolási-igazgatója, majd a Szemedbe néztem című verssel köszöntötte kollegáit. Hasonló gondolatokat fogalmazott meg dr. Elek Ilona, a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesületének (Shao) elnöke. 

- Húsz éve, minden alkalommal meghatódom, mikor veletek egy-egy konferencián találkozom. Remélem, hogy a Shao egy megtartó közösség marad továbbra is  mondta el az alapító, aki arra is emlékeztetett, hogy az ezerszemű páva a szakma totemállata, s ennek egyik szeme ők, maguk.

A csütörtökön kezdődött, több napos konferencia tudományos előadásokkal folytatódott, majd a délután folyamán interaktív élősebészeti beavatkozásokat nézhettek végig az érdeklődők. Erről dr. Győrfy József, a Veszprém megyei kórház szemészetének osztályvezető főorvosa beszélt lapunknak.
 
- Négy szürkehályog eltávolítást végeztünk, ebből kettő "hagyományos", egy esetben olyan lencsét helyeztünk be, amely képes a közel és távollátáshoz is alkalmazkodni - ezáltal a szemüveget kiváltja  és volt egy utóhályog eltávolítás. Továbbá plasztikai sebészeti módszerrel helyre hoztunk egy szemhéj befeléfordulást  - ez egy rendkívül kellemetlen állapot, mikor az alsó szemhély befelé fordulva, folyamatosan dörzsöli a szemet-, illetve egy mélyebb, az üvegtesből való eltávolítást is láthatott a közönség - mondta el a főorvos, majd hozzátette, szerettünk volna az ideérkező szakdolgozóknak a műtéti eljárások egy széles palettáját bemutatni.


 
A mostani élőben bemutatott sebészeti beavatkozásokhoz a Magyarországon elérhető legmodernebb készüléket hozták el a szervezők.
- Ahogy mindenütt, úgy az egészségügyi eszközöket gyártó és forgalmazó cégek között is nagyon nagy a verseny. Mi a legújabb gépet hoztuk ide, amely a szürkehályog eltávolítása mellett alkalmas az üvegtestben - a szem hátsó részében - végzendő műtétekhez is. Ráadásul az implantálni kívánt lencséket egy mindössze 1,8 miliméteres sebészeti vágáson keresztül juttatja be a szem belsejébe, összehajtogatva. Jelenleg a mi készülékünk igényli  a legkisebb nyílást -mutatta be a Stellaris PC különlegességeit Retek György, a készüléket Veszprémbe hozó cég, a Premedpharma munkatársa.


 
- A műtő maga, egy rendkívül intim hely, egyáltalán nem megszokott, hogy a sebészorvoson és két segítőjén kívül még egy operatőr is van. Épp ezért egy nagyon szigorú forgatókönyv szerint dolgoztunk. Amíg az egyik teremben zajlik a beavatkozás, addig a másikban megtörténnek az előkészületek, s váltásban kerülhessenek adásba. A műtőt, az oda bevitt eszközöket  így a kamerát is  teljesen fertőtlenítettük, a kameramanok pedig direkt ilyen felvételekre specializálódtak.

A beteg egészségi állapotát semmi sem veszélyeztetheti, ez elsődleges szempont - közölte kérdésünkre Győry József. 
- A közönség mind az operációt végző orvosnak, mind a műtős kollégáknak élőben tehetett fel kérdéseket, melyre vagy a moderátor - dr. Bíró Zsolt  - vagy az éppen műtő kollégák válaszoltak. De szerveztünk egy kerekasztal beszélgetést is, ahol az esetleg meg nem válaszolt kérdéseket meg lehetett ismételni, akár a hozzá kapcsolódó beavatkozás visszajátszásával is - mondta el a főorvos.


 
- A páciensek a kórház megkeresésére önként vállalták a beavatkozást, a kivetítőkön róluk semmilyen személyes adadtot nem lehetett látni. Néhányuk valóban most került volna sorra, mások ugrottak egy keveset a várólistán: jelenleg átlagosan 10 hónapot kell egy műtétre várni - tájékoztatott a főorvos.
 
- Idestova egy éve okoz komoly problémát nekem a szemhéj befordulás - mesélte lapunknak Nagy Lajos, az önkéntes páciensek egyike, a beavatkozás előtt egy nappal.
 


- Miután tavaly elhalasztották a műtétemet - mert még nem alakult ki teljes mértékben az elváltozás - így nagyon megörültem, mikor a kórház megkeresett, hogy ugyan ilyen formában, de lehetőség van a megoldásra. Természetesen megragadtam a lehetőséget, mert szeretnék ettől a fájdalmas, zavaró tényezőtől mielőbb megszabadulni. A tény, hogy egy csúcs technológiájú gépet használnak majd az operáció során, különösen megnyugtató és nagyban növeli a reményemet, hogy sikeres lesz a műtét - osztotta meg velünk gondolatait a Balatonalmádiból érkezett páciens.

A péntekii napon tovább folytatódnak az előadások olyan témákkal mint: egynapos szemsebészeti beavatkozások, szemészeti ápolók és asszisztensek napi munkája, a szemészeti osztályok aktuális problémái, kihívások a műtőben vagy épp a diabeteses betegek ellátása. A rendezvény szombat délben zárul, ahol ünnepélyesen átadják a vándorkupát és a következő kongresszus szervezésének jogát Gyöngyös városának.

 

Befektetés a látásunkért

Veszprém - Egy szemüveg átlagára 20-30 ezer forint között mozog, egy középkategóriás kontaktlencse egy hónapra háromezer forint. De van más megoldás is.

- A szemüveg és a kontaktlencse amellett, hogy sokszor kényelmetlen és nem praktius, megfelelő időközönként jó néhány ezrest is kihúz az ember zsebéből - állítja Retek György, a Premedpharma munkatársa. Az internetes árkeresőkből kiderül, ha egy vékonyított szemüveglencsére extraként felületkeményítést és egy karcálló antireflex bevonatot kérünk, ez egyes helyeken akár huszonkétezer forintos pluszköltséget is jelenthet. A márkás keretek áráról már ne is beszéljünk. Ráadásul ezeket ellophatják, elveszíthetjük. A kontaktlencsével hasonló a helyzet, ha nem akarunk tízezer forintot rákölteni havonta, akkor bizony minden este ki kell venni, ami sokszor kellemetlen - és így is négy-ötezer. Ráadásul ezeket sokan nem is használhatják allergia, valamilyen állandó gyógyszer vagy túlérzékenység miatt.


 
- A szemüveg alternatívájává válhat a szemlencse cseréje, amely ugyan egy komolyabb anyagi beruházást igényel - jelenleg kétszáz-kétszázhatvanezer forint szemenként-, de több évtizedre visszadhatja a "saját szemmel látás" élményét. A lencse úgynevezett   akkomodáló, azaz ezzel lehet közelre, köztes távolságra és messzire is látni. Így nem okoz problémát sem a könyvolvasás, sem az autó műszerfalának leolvasása és a vezetés sem. A szemüregbe bejutva kis kampókkal rögzítik, s ettől kezdve a szem mozgatóizmai irányítják ezt is. Én úgy vélem, idővel ez lehet a szem gyógyításának alternatívája - mondta végül Retek György.

Szerintem - Az újságíró véleménye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!