Belföld

2011.09.08. 17:27

Abortusz: Mi befolyásolja a nőt?

Veszprém, Várpalota - Illegális magzatelhajtás a 21. században? Egyáltalán, mit értünk ma illegális abortuszon?

Munkatársainktól

Miért választották a várpalotai esettel kapcsolatba hozott nők a gyanú szerint az  illegális utat a legális helyett? Milyen adminisztrációs és lelki procedúrán kell átesnie a nem kívánt terhességét megszakítani kívánó nőnek ma hazánkban? Az összeállításunkban megszólaló személyek nevét azért nem írhattuk ki, mert vagy nem vállalták, vagy nem kaptak engedélyt a megszólalásra.

Az abortusztörvényt 2000-ben módosította a parlament. Az abortuszra jelentkező nőnek - ha nem egészségügyi okok vagy erőszak miatt kerül sor rá - a családvédelmi szolgálatnál kell jelentkeznie, ahol a védőnő felvilágosítást tart arról, hogy milyen külső segítséget vehet igénybe ahhoz, hogy a gyermekét megtartsa.

A védőnő ismerteti az igénybe vehető állami támogatásokat, az örökbeadást mint lehetőséget, felvilágosítást ad a fogamzásgátlásról, utóbbiról kérdést is tehet fel a párnak: védekeztek-e és hogyan, mivel ez irányt adhat a beszélgetéshez. Az első tanácsadás után a szülőknek három napja van a döntés meghozatalára.

A második beszélgetésen a védőnő az egészségügyi kockázatokat ismerteti. Itt a nőnek határozottan ki kell jelentenie, hogy nem tartja meg a terhességet. Ezután kap engedélyt az orvos az abortuszra, anélkül az illegális.

Hazánkban a terhesség 12. hetéig végeznek terhességmegszakítást, utána ez már csak nyomós egészségügyi indokkal tehető meg. Tizennyolc éves kor alatt kérhető a magzat 18 hetes koráig a megszakítás, de szülői hozzájárulással. Sőt, a szülőnek meg is kell jelennie a tanácsadásokon. Az abortusz teljes ára 29 ezer hétszáztíz forint, de különféle szociális ellátásokra jogosultak kérhetnek csökkentést.
 
A lapunknak név nélkül nyilatkozó, szomszéd megyei védőnő  elmondta: a legtöbben anyagi okokra hivatkozva szakíttatják meg a terhességüket. Az abortusz harmadik oka (az egészségügyi vagy bűncselekmény) ugyanis az lehet a törvény szerint, hogy a nő úgynevezett válsághelyzetben van, vagyis túl nagy anyagi teher a gyermek vállalása - erre a többgyermekesek hivatkoznak általában. Válsághelyzet, ha az apa ismeretlen vagy nincs a nővel állandó kapcsolata, szakértőnk szerint erre általában a harmincas nők hivatkoznak, akik karrierjük miatt nem tartanak fenn állandó viszonyt, vagy későbbre halasztják  a szülést. Ok lehet a kor is, és sajnos a kívánatosnál több tinédzser kerül ilyen helyzetbe.

A védőnő tisztában van azzal, hogy a kétszeri tanácsadás során esetleg kellemetlenül érzik magukat a nők - a férfiak szinte soha nem kísérik el partnerüket, vagy legalábbis a bejárati ajtón kívül maradnak. A miért dönt az abortusz mellett kérdésre a legtöbbször nem hangzik el az őszinte válasz, és sokszor érezhető, hogy a nő szívesen döntene máshogy. A legtöbb mécses pedig akkor törik el, amikor azt a kérdést teszi fel: szeretne-e valaha gyermeket? Az esetek döntő többségében azonban, aki elszánta magát az abortuszra, az végigjárja az utat. A nők befogják a fülüket, hogy ne hallják meg, amit a szakember mond. Azért, ha nem is sokszor, előfordult, hogy sikerült valakit rábeszélni: adja inkább örökbe a magzatot. Igaz, ez a nő végül nem az örökbeadás mellett döntött, hanem felnevelte a gyerekét. Olyan nő is akadt, aki az egészségügyi kockázatok miatt döntött a terhesség megtartása mellett.
 
Megyénkben is van olyan szülész-nőgyógyász, aki személyes meggyőződésből nem végez abortuszt. Egyébként egyetlen orvos vagy kórház sem vonható felelősségre, ha lelkiismereti okokból megtagadja abortusz vagy az eutanázia végrehajtását - foglalt állást tavaly, a strasbourgi őszi ülésszakán az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése. 

Dr. Szabadka Ödön lapunknak 1998-ban adott interjúja során elmondta, szerinte megfelelő kampánnyal (a fogamzásgátlás útján, illetve a megfelelő családkép sugallatával) arra kell ösztönözni a nőket, hogy a lehető legkevesebbszer kerüljenek ilyen helyzetbe. Nem szabad kétségbe vonni a nők abortusszal kapcsolatos jogát, különösen, ha mindezt törvény is lehetővé teszi, azonban  meggyőződése szerint jóval nagyobb hangsúlyt kell fektetni a fogamzásgátlásra.


Szülés előtt a lányok és a fiatal nők számára legbiztosabb módszer a fogamzásgátló tabletta, amelyeket ma már minimális hormontartalmuk miatt nem is minipilleknek, hanem mikropilleknek neveznek. Az egészséges és korrektül kivizsgált fiatal nők esetében teljesen irracionális a hormonális fogamzásgátlástól való félelem. Ezúttal nem témánk ugyan az AIDS és a nemi úton átvehető betegségek, de ezek miatt a párjukat még csak kereső fiataloknak egyértelműen a ma már kitűnő minőségű gumi óvszerek javasolhatók. Ha így van, akkor miért vállalják mégis olyan sokan a nem kívánatos terhesség kockázatát? Vajon elegendő ismeretet szereznek a fiatalok a párkapcsolatról, fogamzásgátlásról, a családalapítás alapfeltételeiről?

Dr. Szabadka Ödön lapunknak csütörtökön megerősítette, sarkalatos kérdés a felvilágosítás és a nevelés. Egyrészt a fiataloknak tudni kéne, hogy a tabletta használatát jóváhagyó vizsgálatok fájdalmatlanok, és első alkalommal nem jelentenek mélyreható, mindenre kiterjedő nőgyógyászati vizsgálatot, mert általában ez rettenti el a lányokat attól, hogy szakemberhez forduljanak. Vannak  lelkes védőnők, akik osztályfőnöki órákon foglalkoznak a serdülőkkel, abból indulva ki, hogy az orvoshoz forduló remegő térdű lány akkor, amikor sok a várakozó, nem tud az igényeinek megfelelően kommunikálni az orvossal. Az iskolákba kéne bevinni az efféle oktatást, annál is inkább, mivel  a mai 14-15 éves lányok egyharmada a statisztikák szerint rendszeres nemi életet él. 
 

Emberéletről van szó

Bisi Olga, a Tapolcai Családvédelmi Szolgálat védőnője úgy fogalmazott, hogy az abortusz esetében azt kell szem előtt tartani, hogy egy életről van szó.
Hiszen az emberélet a fogantatással kezdődik. A törvény azonban tiszteletben tartja a nőt, aki dönthet arról, hogy vállalja-e a megszületendő gyermeket.
 
- Magzatvédelmi törvény szabályozza, hogy milyen esetben végezhető el a művi abortusz. A korábbi, úgynevezett AB-t, azaz abortusz- bizottságot 1993-ban felváltotta a családvédelmi szolgálat tanácsadása, amelyen minden abortuszt kérő nőnek meg kell jelennie, miután a nőgyógyász megállapította a terhességet, és a kismama nem kívánja megtartani a gyermeket - magyarázza Bisi Olga, aki a tanácsadást egyféle segítő beszélgetéssel egészíti ki. Hiszen próbálja feltárni, hogy milyen súlyos válsághelyzetre való tekintettel nem vállalja a hozzá forduló a babát.


 
- Előbb-utóbb minden nő megnyílik. Látják, hogy itt megértésre találnak, és keressük a megoldást arra, hogy az a baba mégiscsak megszülethessen. Egy családban a negyedik baba született meg így. Érzéseik tiszteletben tartása mellett próbáljuk meggyőzni a kismamákat. Azon az első tanácsadáson elmondjuk, hogy milyen lehetséges segítségre számíthatnak, ha felnevelik a gyermeket. De örökbe is adhatják. Amellett ott vannak a kihelyezett inkubátorok is megoldási lehetőségként. Három nap múlva kell eljönnie a kismamának a második tanácsadásra. Amennyiben akkor is úgy nyilatkozik, hogy nem kívánja megtartani a magzatot,  fogamzásgátlási tanácsot adunk, hogy legközelebb ne kerüljön ilyen helyzetbe.
 
 

Szerintem - Az újságíró véleménye

Csak találgathatjuk, miért folyamodhattak illegális abortuszhoz a nők Várpalotán. Hazánkban bárki, aki valamilyen oknál fogva úgy dönt, nem tartja meg a magzatát, törvényes úton is megszabadulhat tőle. Ez a téma hihetetlen indulatokat gerjeszt, ezért sietek közölni, mielőtt a pálya széléről tanácsokat osztogatónak tűnnék: van gyermekem. Olyan közeli ismerősöm is, aki abortuszon esett át. A lelki kínjai nagyobbak voltak, mint a műtét utáni fájdalmak, pedig utóbbiak sem voltak kicsik. Szívesebben beszélek azonban arról a semmivel össze nem hasonlítható örömről, amit az anyaméhben növekvő magzat, a világra hozott gyermek jelent. Tudjuk - szociológusok bizonyították-, a gyermek vállalása vagy éppen nem vállalása az esetek többségében nem függ az anyagi helyzettől. Miért választottak illegális utat a várpalotai esettel kapcsolatba hozott nők? Meg akarták kerülni a kötelező adminisztrációt? Nem akarták a védőnőknek a magzat megtartása melletti győzködését hallgatni? Vagy talán az idő szorította őket: az elhajtott magzatok idősebbek voltak 12 hetesnél? Hét centinél, 20 grammnál nagyobbak voltak és hevesen vert a szívük?

Nemeth F. Bernadett
[email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!