Belföld

2011.10.06. 16:40

Geréb Ágnes házi őrizetben marad

A Fővárosi Bíróság csütörtöki, jogerős végzésében helybenhagyta Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász házi őrizetének meghosszabbítását.

MTI

A végzés szerint a korábban első fokon eljárt Budai Központi Kerületi Bíróság helyesen állapította meg, hogy a lakhelyelhagyási tilalom nem elégséges  kényszerintézkedés a gyanúsítottal szemben.

Az elsőfokú bíróság a védők érvelésével szemben "konkrét adatokkal alátámasztottan" jutott arra a következtetésre: alappal lehet tartani attól, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülve újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el - olvasható a Fővárosi Bíróság közleményében.
   
Geréb Ágnes ellen "foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény miatt" a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztálya folytat eljárást. A gyanúsított házi őrizetét az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb december 21-ig hosszabbították meg.
   
A Fővárosi Bírósági közleménye szerint G. Ágnes szülész-nőgyógyász orvosi foglalkozástól való, három évre szóló eltiltása idén január 5-én telt le. Ez ugyanakkor nem változtat azon a tényen, hogy az orvosi foglalkozástól eltiltott gyanúsított "az eljárás tárgyát képező, hasonló jellegű tevékenységet - bebizonyítottság
esetén - nemcsak ezen eltiltás hatálya, de további vele szemben már folyamatban lévő és hasonló jellegű cselekmények miatt indult büntetőeljárások hatálya alatt végezte".
   
Mint kiemelték: az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg, hogy a lakhelyelhagyási tilalom nem elégséges a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok érvényesüléséhez. Továbbá az elsőfokú bíróság helyesen utalt arra is, hogy - a rendelkezésre álló adatok szerint - a foglalkozási szabályszegések tekintetében a szándékos elkövetés megállapítható - írta a bíróság a közleményében.
   
A Fővárosi Bíróság március végén első fokon két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte Geréb Ágnest, továbbá öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt.
   
Geréb Ágnest egy újabb eset kapcsán 2010. október 8-án előzetes letartóztatásba helyezték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság egy 2009-ben és egy 2010-ben történt eset miatt is meggyanúsította a szülész-nőgyógyászt. Geréb Ágnest tavaly december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból, és házi őrizetbe helyezték.
   
Az elmúlt egy év során többször tüntettek a Geréb Ágnes mellett kiálló civil szervezetek. A szülész-nőgyógyász szabadon bocsátásáért legutóbb szerdán, nagyjából kétszázan demonstráltak Budapesten.
   
A Lehet Más a Politika (LMP) szerint Geréb Ágnest jogszerűtlenül korlátozzák szabadságában, részesítik megalázó, embertelen bánásmódban, a szülész-nőgyógyászt szabadon kell engedni. Az ellenzéki párt rendszerszintű problémákat lát a fogva tartás magyarországi gyakorlatában.
   
Szabó Tímea, az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának LMP-s alelnöke az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében példátlannak nevezte, hogy egy orvos hónapokat tölt börtönben, majd közel egy évet házi őrizetben úgy, hogy nem erőszakos bűncselekménnyel vádolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!