Belföld

2012.05.04. 05:18

Gyurcsány Ferencnek tisztáznia kellene a plágiumvádat

Megyei körkép - Jó lenne, ha előkerülne Gyurcsány Ferenc dolgozata és tisztázná a helyzetet, vélik a megyei politikusok Gyurcsány Ferenc diplomadolgozatával kapcsolatban.

Munkatársainktól

- Gyurcsány Ferencnek  be kellene bizonyítania igazát a plágiumgyanúval szemben. A közvélemény számára az lenne jó, ha megtalálná a dolgozatot és elhárítaná a gyanút - mondta Kovács Zoltán, a Fidesz megyei elnöke. - Kevés olyan ember van, akinek az évfolyamból egyedüliként tűnik el a dolgozata, és még kevesebb, aki a sógorával azonos címmel írt dolgozatot. A bírálatok összehasonlítása felveti a plágium gyanúját. Ha az őszödi beszéd "igazságbeszéd" volt, most itt a lehetőség, hogy Gyurcsány ezt újra megtegye.

- Jó lenne, ha előkerülne a szakdolgozat és tisztázódna a helyzet - mondta Gőgös Zoltán, az MSZP megyei elnöke. - Az azért nagyon érdekes és több kérdést is felvet, hogy több ezer szakdolgozatból kettő hiányzik - tette hozzá az ellenzéki politikus. Szólt arról is, Gyurcsány Ferencet régóta ismeri már gimnáziumból, és tudja: az ő szellemi képességeit egy szakdolgozat megírása nem tenné próbára. A szocialisták megyei elnöke szerint Schmitt Pál és Gyurcsány ügye közé nem lehet egyenlőségjelet tenni,  Schmitt Pál az ország első embere volt, amikor kiderült a plágiumügy.

- Gyurcsány Ferencnek ugyanazt kellene tennie, mint amit Schmitt Pál tett - fogalmazott a Jobbik megyei elnöke. Valószínűleg ha megvizsgálnák, akkor sok, a rendszerváltás előtt diplomázott politikus szakdolgozatáról derülne ki, hogy másolt, mert akkor megfelelő kapcsolatokkal mindent el lehetett intézni - fogalmazott Ferenczi Gábor.

Zelenák Adrián, az LMP megyei választmányának tagja szerint, ha bebizonyosodnak Gyurcsány Ferenc szakdolgozatáról a vádak, akkor neki is azt kell tennie, mint Schmitt Pálnak. - Ugyanúgy le kellene mondania, ahogy azt ő követelte politikai ellenfeleitől. Elég csak a kormányzását górcső alá vonni, az elegendő bizonyítvány - fogalmazott.

- Addig plágiumról beszélni nem lehet, amíg hiteles dokumentumokkal nem igazolható egyértelműen a vád - nyilatkozta Katanics Sándor, a Demokratikus Koalíció veszprémi önkormányzati képviselője. - Nem a megvádoltnak kell ártatlanságát bizonyítani, hanem a vádolóknak a bűnösséget. A jelenlegi helyzet alapján úgy tűnik, ez az ügy egy jól előkészített politikai támadás a Demokratikus Koalíció és elnöke ellen. A hatalom időben akar gondoskodni politikai riválisai eltávolításáról. Ha lehet hinni a lapértesüléseknek, előkerült az egyetemen Rozs Szabolcs dolgozata. Igazán érdekes, hogy eddig azt állították, hogy ez is eltűnt, akárcsak Gyurcsány Ferencé. Reménykedem abban, hogy van még fontosabb a politikánál, a hatalomnál és az az emberi tisztesség. S az egyetemi vizsgálat, amit az első perctől mi is szorgalmaztunk, tisztességesen fog lezajlani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!