Belföld

2012.06.26. 18:13

A Kúria felmentette Budaházyt

A Kúria – a korábbi jogerős elmarasztaló ítéletet megváltoztatva – felmentette Budaházy Györgyöt az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása előkészületének vádja alól bűncselekmény hiányában.

MTI

Budaházy Györgyöt a 2006 szeptembere és 2007 márciusa között az interneten közzétett tucatnyi írása miatt vádolta meg az ügyészség állam elleni bűncselekménnyel, mert álláspontja szerint ezekben a szövegekben a vádlott az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására buzdított.

A Fővárosi Bíróság (FB) első fokon úgy vélte, hogy bár a szólásszabadság határait feszegetik az írások, a vádbeli bűncselekményt nem valósítják meg, ám ezt a döntést a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte. Az új eljárásban az FB már kimondta Budaházy György bűnösségét, és egy év, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, amelyet a tábla másodfokon helybenhagyott és jogerőre emelt. Ez ellen a döntés ellen fordult felülvizsgálati kérelemmel a Legfelsôbb Bírósághoz Budaházy és védője.

A Kúria kedden kihirdetett ítéletében – helyt adva Szikinger István ügyvéd beadványának – megváltoztatta a korábbi elmarasztaló határozatokat, és felmentette a vádlottat, mert álláspontja szerint nem követett el bűncselekményt.

Budaházy György és 16 társa ellen jelenleg országgyűlési képviselők sérelmére elkövetett terrorcselekmények vádjával folyik első fokú büntetőper a Fővárosi Törvényszéken. Jelenleg házi őrizetben van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!