Belföld

2012.07.07. 19:29

Fölavatták a Mádl Ferenc nevét viselő teret Tihanyban

Tihany - A falu lakóinak Mádl Ferenc iránti szeretete, tisztelete tükröződik abban, hogy új terüket a tavaly elhunyt egykori köztársasági elnökről nevezték el, hangsúlyozta Áder János szombaton.

Győrffy Árpád

 A köztársasági elnök a község közepén kialakított új tér avató, névadó ünnepségén beszélt elődjének munkásságáról, tihanyiakkal való kapcsolatáról. A falu lakóinak szeretete elsősorban Mádl Ferenc közvetlenségének szólt, annak, hogy ugyanúgy találkozhattak vele misén, ahogy a strandon is, s ha akarták, nyugodtan megszólíthatták. Tisztelték benne a tudóst és a bölcs embert.

Mádl Ferencet a nehéz napokban is mindig ilyen tiszteletreméltónak őrizte meg az a tartás, amit a szülőfalujától és a szülői háztól kapott lelki tartás táplált. Mádl Ferenc sohasem a hatalommal, mindig a tudománnyal és az emberrel szemben volt alázatos, jelentette ki Áder János. Elődjének közéleti szerepvállalásáról úgy vélte, az tette igazán a közösség szolgálójává, hogy sohasem készült politikai szerepvállalásra. Az Antall-kormányban végzett munkájából kiemelte több más mellett a bős–nagymarosi vita kezelését, az MTA függetlenségének újrateremtését, az egyházi iskolarendszer újjáépítését. Mádl Ferenc megvalósította a modern Magyarország 19. századi születésekor megfogalmazott ideát, hasznos polgár volt, betöltötte helyét, ahová a sors állította, munkájával egy jobb idő előkészítését vállalta.

Ezért szereti és tiszteli őt Tihany és a magyar nemzet, s ezért viseli méltán a tihanyi tér a nevét, mondta Áder János. Méltatta az egykori köztársasági elnök munkásságát Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is. Tósoki Imre polgármester a községben zajló felújításról, a Tihanyi Legenda Projektről beszélt, aminek egyik elemeként jött létre az új tér a hajdani telefonközpont elbontásával. Az egykori köztársasági elnök felesége, Mádl Dalma és Áder János leplezte le a tér nevét megörökítő márványtáblát, Korzenszky Richárd perjel, a tihanyi bencés apátság vezetője mondott imát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!