Belföld

2012.08.31. 03:17

Kezdődik az ősz, de még marad a 30 fok körüli meleg

Bár szombaton, szeptember elsején a naptár szerint megkezdődik az ősz, a hétvégén még több helyen is 30 fok felett alakul a maximumhőmérséklet.

MTI

A Dunántúlon gyakran, másutt csak időnként növekszik meg erősebben a felhőzet. Keleten sok, nyugaton kevesebb napsütésre számíthatunk. Pénteken nyugaton, szombaton a Duna vonalában is szórványosan várható eső, zápor, helyenként zivatar is kialakulhat. Keleten csapadék nem valószínű. A Dunántúlon az északi, északnyugati szél többfelé megélénkül, pénteken helyenként megerősödik, keleten a délkeleti szél néhol megélénkül. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12, 17 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton a Dunántúlon 19, 27, keleten 28, 34 fok között valószínű.

Az időjárási helyzet Európában

Kontinensünk középső területén - a Skandináv-félszigettől Németországon és az Alpokon át egészen a Földközi-tenger középső medencéjéig - hullámzó frontálzóna helyezkedik el, amelynek hatására a felsorolt tájak felett többnyire erősen felhős az ég, többfelé esik az eső, záporeső, néhol zivatar is kialakul. Ettől a frontálzónától nyugatra és keletre anticiklon alakítja az időjárást, általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadék csak elvétve fordul elő. Ugyanakkor Izlandon, valamint a Kelet-európai-síkság keleti részén egy-egy ciklon okoz felhős, csapadékos időjárást. A legmelegebb továbbra is Közép- és Dél-Európában van, itt a délutáni órákra többnyire 27 és 35 fok közé melegszik fel a levegő. Szárazföldünk többi részén általában 14 és 25 fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet, de Skandinávia és Oroszország északi tájain 11, 13 fokot is mérnek.

Szombat estig a Kárpát-medence időjárását az említett hullámzó frontálzóna és a keleti anticiklon együttesen alakítja, emiatt nagy időjárási különbség várható az ország nyugati és keleti vidékei között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!