Belföld

2012.08.13. 21:35

Segítséget ad az állam a gyógyszerészeknek

Veszprém – A patikákban a gyógyszerészeknek többségi tulajdonhoz kell jutni – ezt törvény írja elő. Ahol ez nem történik meg, ott be kell zárni a patikát. A döntést a Magyar Gyógyszerészi Kamara üdvözli.

Varga Domokos Péter


Azért kerülhetett volna az ellátás is veszélybe, mert nemcsak néhány patika mehetett volna tönkre, hanem egyszerre sokkal több, hiszen a csökkenő forgalom az egész hálózatban szétterült. Az új kormány visszaadta a kamarának az állami szerepvállalásban betöltött jogköreit, visszaállt a területi kvóta is. Törvénybe iktatták, hogy a patikákban dolgozó gyógyszerészeknek tulajdonhoz kell jutniuk. 2011-ben az úgynevezett személyi jogos gyógyszerészt meg kellett tenni ügyvezetőnek, 2014-ig a nem gyógyszerész tulajdonosoknak el kell adniuk az üzletrészük 25 százalékát, 2017-ig pedig a többségi tulajdonukat az ott dolgozó gyógyszerészeknek. Ha ez nem történik meg, a patikát be kell zárni.

Pongrácz Zoltán szerint a törvény a megyében működő patikáknak hozzávetőlegesen az 50 százalékát érinti, országosan körülbelül 600-at. A kivásárlás megkönnyítésére a kormány kedvezményes hitelt – és állami garanciát – biztosít a gyógyszerészeknek. (Azaz, ha az adós nem törleszt, az adófizetők fizetnek helyette – a szerk.) A gyógyszerészi kamara becslése szerint 15–20 milliárdos hitelkeretre van szükség. Arról Pongrácz Zoltánnak nincs információja, mikor indulhat el a hitelezés. Korábban úgy hírlett, bent lesz a Széchenyi-kártyában, de abból kimaradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!