Belföld

2012.11.16. 13:42

Helyenként tartósan ködös idő lesz

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése a Várható időjárásról az ország és Európa területére szombat estig.

MTI

Várható időjárás az ország területére szombat estig

Az ország nagyobb részén erősen felhős, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, de elsősorban a Tiszántúlon - és pénteken a Duna-Tisza közén is - derült, napos területek is lesznek. Legfeljebb szitálás fordulhat elő. Gyenge vagy mérsékelt marad légmozgás, északnyugaton időnként megélénkül a délkeleti szél. Éjszaka a kevésbé felhős tájakon - főleg keleten - köd képződik.
   
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1, 6, de a Tiszántúlon és az Északi-középhegység térségében 0, -3 fok között várható.
   
A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire 5, 10 fok között valószínű, a tartósan ködös helyeken lehet ennél hidegebb.

 

Az időjárási helyzet Európában

Kontinensünk nyugati partjaitól Közép-Európán át egészen a Fekete-tenger térségéig egy hatalmas anticiklon húzódik. Területén jobbára borult, párás, néhol tartósan ködös idő a jellemző, csupán kisebb körzetekben - a magasnyomás központi részéhez közel - fordulnak elő derült, napos tájak. A változékony időjárást okozó ciklonok és frontjaik hozzávetőleg a 60. szélességi körtől északra vonulnak többfelé esőt, helyenként havazást okozva. A hőmérséklet csúcsértéke szárazföldünk északi, középső és keleti részén 0, +8 fok között, nyugaton 10 fok körül alakul. A legenyhébb idő továbbra is a Földközi-tenger menti országokban van, ahol a délutáni órákra 16, 21 fokig melegszik fel a levegő.
   
A Kárpát-medence időjárását szombat estig a fenti anticiklon alakítja, egyre inkább borult, párás idő valószínű, napsütés szombaton már csak a Tiszántúlon lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!