Belföld

2013.02.08. 09:33

Újabb falurombolás?

A magyar nemzetstratégia és gazdaságpolitika legfontosabb céljai közé tartozik a hazai városfejlődés új alapokra helyezése. Dinamikusan fejlődő főváros, nagyvárosok, kisvárosok nélkül nincs magyar siker - hirdette meg új vízióját Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy múlt heti írásában.

Győrffy Árpád

A múltból tudjuk, ha a főcél a városok fejlesztése, akkor a falvak a jelenleginél is rosszabb helyzetbe kerülnek. Nem is kell a romániai szisztematizálási programot említeni, a múlt század hetvenes éveitől már nálunk is viselték a falvak a "szerepkör nélküliség" bélyegét. Az építési, fejlesztési tilalmak a többet akarókat a központi községekbe, városokba kényszerítette. A rendszerváltás idején elvben visszakapták az egyenjogúságot, legtöbb helyen kiépítették a "városias" infrastruktúrát is, de ahhoz sem pénz, sem gazdálkodási szabadság nem jutott, hogy saját lábukra álljanak.

Mellár Tamás, a jobb oldaliként számon tartott közgazdász professzor Matolcsyval ellentétben a magyar vidékben, a mező- és élelmiszer-gazdaság demokratikus átalakulásában látja a jövőt. Nagybirtokosok, kolhozok helyett olyan önkéntes társulásokat remél, amik megőrzik a saját tulajdon ösztönző erejét, miközben biztosítják a nagyüzem piaci előnyeit. De mint ő is írja, a két évtizedes politikai hatalmi rendszer érdeke homlokegyenest szemben áll ezzel a "parasztpolgárosodással". Az elitek számára sokkal kényelmesebb az alkalmazottakkal és a kényszervállalkozókkal egyezkedni, mint a gazdaságilag független öntudatos polgárokkal.

Most még időben jönne a váltás, de egy újabb "szisztematizálási programot" a magyar falu már nem bír el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!