Belföld

2015.08.26. 14:18

Nem kell tartani járványtól

A Magyarországra érkező menekültek miatt nincs járványveszély, de a határátlépők jelentős száma járványügyi kockázatot hordoz magában, közölte az ÁNTSZ.

Napló-információ

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közleményében kiemelte, bár a Magyarország határát átlépő menekültek hazájában vannak olyan fertőző betegségek, amelyek nálunk nem fordulnak elő, de a kiindulási országból – különösen afrikai országból – származó akut (heveny) fertőzések az ideérkezésig már elmúlnak.

A járási tiszti főorvosok által elrendelt szűrővizsgálatok eredményei alapján a hepatitis B (májgyulladás) és a szifilisz (vérbaj) a leggyakrabban előforduló fertőző betegség a bevándorlók között. Találtak továbbá néhány hepatitis C és HIV fertőzött esetet. A felsorolt betegségekről fontos tudni, hogy csak közvetlen (szexuális) érintkezés, illetve vér útján terjednek, ezért a magyar lakosság fertőződésének veszélye minimális, hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ. A fertőzések megelőzése érdekében azonban be kell tartani az alapvető higiénés szabályokat.

A menekültekkel kapcsolatba kerülő hatóságok biztosítják munkatársaiknak a megfelelő védőfelszerelést, és megtették a szükséges óvintézkedéseket.

A bevándorlók megnövekedett száma miatt Magyarországon olyan fertőző megbetegedésekre lehet számítani, amelyek zsúfolt helyeken, a kívánatos higiénés viszonyokat, illetve higiénés kultúrát el nem érő közegben egyébként is kockázatot jelentenek. Ilyenek a különböző gyomor- és bélrendszeri tüneteket (hányást, hasmenést) okozó vírusok, baktériumok, továbbá rühesség, tetvesség. A felsorolt kórokozók jellemzően a szennyezett kézen és a szájon át a szervezetbe jutva okoznak fertőzést. Mivel a Magyarország határát átlépő menekültek és hazánk lakossága között gyakorlatilag nincs érintkezés, ezért az ezzel összefüggő kockázat is alacsony, hangsúlyozza közleményében az ÁNTSZ. A szervezet közölte, folyamatosan figyelemmel kísérik a világ járványügyi helyzetét, valamint a hazai változásokat, és ha szükséges, azonnali lépéseket kezdeményez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!