Belföld

2015.11.06. 17:23

Riasztó adatsor - Megduplázódott a daganatos betegek száma

Veszprém - Megduplázódott a daganatos betegek száma az elmúlt tizenöt évben, jelenleg háromszázezer rákbeteg él hazánkban.

Marton Attila

A Központi Statisztikai Hivataltól kapott megyei adatok szerint nagyjából minden negyedik halálozásért a rák tehető felelőssé: a 4500 körüli haláleset közül 1100 következik be daganat miatt. Az országos rákhalálozási adatok stagnálnak: évente országosan több mint ötvenezer embernél diagnosztizálnak rosszindulatú daganatot, és 32–34 ezren veszítik életüket a betegségben.

A rákos betegségek okozta halálesetek lakosságszámhoz viszonyított aránya Magyarországon húsz százalékkal magasabb, mint az Európai Unió átlaga, és a legmagasabb Európában és világszinten is. A lakosság számának csökkenése miatt azonban az ezer lakosra jutó daganatos halálozás aránya nőtt az elmúlt években. A leggyakoribb rákos megbetegedés a tüdőrák, az összes daganatos megbetegedés csaknem húsz százaléka, ezt a vastagbélrák és az emlőrák követi. Az egyes ráktípusokhoz köthető megbetegedések száma nem állandó: az elmúlt években a fej- és a nyakdaganatok száma növekedett, az emlőrákkal diagnosztizált eseteké pedig csökkent. A rák korosztályonkénti megjelenésében megfigyelhető változás, hogy az aktív (30–59 évesek) korúak között jelentősen emelkedik a daganatos megbetegedések száma.

A szájüregi daganatok száma az életmóddal és szociális háttérrel összefügg, ahol nagyobb arányban dohányzik a lakosság, több a gége-, torok- vagy tüdőrák, mondta korábban Hornyák Lajos, a Csolnoky Ferenc Kórház onkológiai osztályának vezetője. A daganatos betegségek kialakulásához leginkább a mozgásszegény életmód, a dohányzás, az alkohol, az egészségtelen táplálkozás, valamint genetikai hajlam járul hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!