Belföld

2009.02.10. 03:29

Cozma-gyilkosság - Nyilatkoznak a szülők

<b>Veszprém</b> - A megyei kórház intenzív osztályán ápolt, életben maradt két fiatal kézilabda- játékost tegnap meglátogatták szüleik. <em>Zarko Sesum</em> édesapja, <em>Stevan Sesum</em> munkatársunknak határozottan cáfolta, hogy bosszúra készülne, mint ahogyan azt a bulvárlapok elhíresztelték.

Halmos György

Nincs őrző-védő cégem, egy mezőgazdasági cég igazgatóhelyettese vagyok és maximálisan megbízom a magyar hatóságokban - jelentette ki munkatársunknak, a nagyobb nyomaték kedvéért megmutatva a névjegykártyáját a veszprémi kórház folyosóján, ahova feleségével fiukat jöttek meglátogatni.

Mint ahogy online kiadványunkban már hírül adtuk, vasárnap éjszaka letartóztatták a brutális gyilkosság és garázdaság két gyanúsítottját. A harmadik, Sztojka Iván még szökésben van.

Ausztriában az A2-es autópályán Fürstenfeld közelében, a határtól 130 kilométerre tartóztatták fel a nemzetközi elfogatóparancs alapján az osztrák rendőrök azt a gépkocsit, amelyben Raffael Sándor utazott Németh Győzővel, egy budapesti férfival, akit szintén kerestek a gyilkossággal kapcsolatban - közölte lapunkkal Derzsy Péter alezredes, a megyei főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. 

Hozzáfűzte: - Sztojka Ivánt még keressük, van arra vonatkozó adat is, hogy el akarja hagyni az országot, de nem Ausztria felé. Az elfogott és jelenleg szökésben lévő gyanúsítottak egyébként korábban erőszakos bűncselekmények miatt már voltak büntetve. 

- Az adatok és a helyszíni kamerák felvételei alapján úgy tűnik, Raffael szúrt, két társa pedig segített neki, Sztojka és Németh az ütlegelésben vett részt. Az alezredes elmondta, azt még vizsgálják, hogy Pesicet is ő szúrta-e meg. 

A nyomozás jelenlegi állása szerint az ügynek nem lesz több gyanúsítottja, hármójukat gyanúsítják a bűncselekmény elkövetésével, a társaság többi tagja csak tanú.

A rendőrök úgy tudják, a társaság tagjai Enyingről érkeztek egy születésnapi rendezvényről.

- Ez egy elég vegyes csapat volt, sokan csak hozzájuk csapódtak, volt olyan is, aki például csak beceneveket tudott a társaságból - magyarázta az alezredes. Derzsy Péter cáfolta, hogy a verekedés amiatt robbant volna ki, mert megtámadtak egy pultost. 

- Egyszerűen belekötöttek a kézilabdázókba, minden ok nélkül. A tettesek valószínűleg nem voltak tisztában azzal, hogy köztiszteletben álló sportolókat támadtak meg.

Pesic és Sesum szét akarta választani a társaságot, akkor keveredtek bele az összetűzésbe. Marian Cozma küzdött, ezt bizonyítja az is, hogy Raffael Sándor feje véres volt, amikor elfogták Ausztriában.

- Jelenleg nincs arra vonatkozó adat, hogy a társaság tagjai területszerzési céllal érkeztek volna Veszprémbe. Ezt erősíti, hogy ebben az esetben valószínűleg nem támadnak meg ismert sportolókat. A három férfit emberölés bűntettével, illetve többek között csoportos garázdasággal gyanúsítják.

Az egész magyar közvéleményt sokkoló, brutális támadás életben maradt két áldozatát, az MKB Veszprém fiatal játékosait, Zarko Sesumot és Ivan Pesicet a megyei kórház intenzív osztályán ápolják. 

Állapotuk stabil. Az eddig narkózisban tartott Pesicet levették a lélegeztetőgépről, spontán légzése jól működik, várhatóan hétfőn magához tér. 

- Enyhe lázat tapasztaltunk nála, egyelőre ennek konkrét okát nem tudjuk, ez sok mindentől lehet, elképzelhető, hogy a kés okoz fertőzést a szervezetében, amellyel megszúrták. 

Ettől függetlenül stabil az állapota, ha nem lép fel semmi komplikáció, akkor további műtétekre nem lesz szükség - válaszolta érdeklődésünkre a megyei kórház orvos-igazgatója. Tótth Árpád kérdésünkre elmondta, a szerb irányító, Sesum hétfő délután korrekciós műtéten esett át. 

- Arccsontját műtöttük, ez a kettős látásán is segíthet. A sportolónak nincs szemsérülése - nyilatkozta Tótth Árpád. A szülők hétfőn személyesen is meggyőződhettek arról, hogy mindkét súlyosan sérült veszprémi kézilabdás jobban van. 

- A körülményekhez képest jól van a fiam, hétfőn reggel ébresztették fel altatásból - közölte lapunkkal Djurdja Pesic, az MKB vesén szúrt fiatal kapusának édesanyja. Csak pár szót tudtam vele váltani, a gyógyszerek hatása alatt áll. 

Úgy látom, jó kezekben van. Az orvosoktól a klubvezetőkig mindenki segít, s ez megnyugtató a családomnak - fűzte hozzá. Délután ötkor érkeztek a kórházba Zarko Sesum szülei, akik csak öt percet kaptak a látogatásra.

- Nem olyan nagy a baj, mint azt elsőre gondoltuk - újságolta a vizit után a kézilabdázó édesapja, Stevan Sesum. - Szerencsére lát, a szemének nincs baja. Akkor tört el az arccsontja, amikor lehajolt a földön fekvő Cozmához, hogy megnézze, miért esett össze, akkor valaki fejbe rúgta. 

Csak ma délben műtötték meg, mert meg kellett várni, míg visszahúzódik a véraláfutás, s valamelyest lelappad a duzzanat. - Kérdésünkre, igaz-e, hogy szerb félkatonai alakulattal megy bosszút állni Enyingre, kijelentette: 

- Az önök lapjának is elmondom: nincs semmilyen őrző-védő cégem, nem jövök hadsereggel bosszút állni Magyarországra! Egy mezőgazdasági cég igazgatóhelyettese vagyok, s maximálisan megbízom az itteni igazságszolgáltatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!