Belföld

2011.07.18. 16:57

Előbb figyelmeztetnek a közterület-felügyelők

Veszprém - A törvénytisztelők hálásak munkájukért, a fegyelmezetlenek viszont dühösek rájuk, ha megbüntetik őket. A közterület-felügyelőkről van szó, akiket az egyik délelőtt elkísértünk portyájukra.

Munkatársainktól

Első utunk a várba vezet, ahová csak behajtási engedéllyel lehet(ne) feljutni. Ennek ellenére akkora a forgalom, hogy a turisták nem győznek félre ugrálni a járművek elől. A várkapu előtt parkoló három kocsi közül az egyik egy hűtőgép-szerelőé, nincs behajtási engedélye. Az előtte álló két nagy értékű sötét kocsi közül csak az egyik hajthatott volna be. Árut hoztunk, szól a magyarázat.

Udvariasan felszólítják őket, távozzanak. A közterület-felügyelők ezúttal csak figyelmeztettek, azt állítják, hogy a visszatérő szabálysértőkkel és a vitatkozókkal szemben lépnek fel másképpen: helyszíni bírságot fizettetnek velük, ami háromezertől 20 ezer forintig terjed. A büntetés jellemzően az alsó tétel körül mozog.

 

- Sokan azt magyarázzák, hogy a megyei bíróságra jöttek, ezért hajtottak fel a várnegyedbe - mondja Varga Zoltán felügyelő. - Más a fájós lábára, a melegre hivatkozik, vagy arra, hogy elmúlt 65 éves. Aki nem fogadja el a szabálysértési büntetést, 30 napon belül fellebbezhet a rendőrségen. Ha peches, még több bírságot szabnak ki rá.
 
Ugyan most nem megyünk fel a vár szívébe, a Szentháromság térre, de volt már olyan nap, hogy 29 kocsi parkolt ott.
 
Járjuk a várost a veszprémi közterület-felügyelőkkel a fullasztó melegben. Az Almádi úton egy építkezésnél kocsi várakozik az út mellett  ezt a tábla tiltja. Az autó gazdája sűrű elnézéskérés közepette azt mondja: "Éppen most akartam beállni az udvarba." Hisznek neki, de azért a kocsi adatai bekerülnek a noteszba. Utunk a Cholnoky-lakótelepre visz, ahol járdán-füvön parkol egy nagyméretű dobozos teherautó.

Ablakot pakolnak ki belőle, bár érkezésünkkor senki nem volt a kocsi mellett. A gépkocsi vezetője is felszólítást kap, hogy álljon le az út szélére, ahol nem tiltott a várakozás, noha jelentős errefelé a forgalom.
 
Csupán pár száz métert gurulunk a felügyelők gépkocsijával, amikor a kukák mellett megpillantunk két kartondoboznyi öreg cipőt, párnákat, ismeretlen tartalmú nejlonzsákot. A Lóczy utca 10-es számú ház lakója, Kovács Dezső méltán bosszankodik, mert míg ő a házuk előtti virágoskertet gondozza, más itt  hagyja a szemetét.

- Onnan hozzák át a levágott füvet, aprítékot, dobozokat, s teszik bele a kukáinkba vagy mellé - mutat át az út túloldalára, a sorházak irányába Mészáros János  lakó.  - Van úgy, hogy luxusterepjárókból döntik le a szemetet, s, ha szólok, még nekik áll feljebb. Az más téma, hogy mennyi gyúlékony kacat van a pincék tárolójában, ahol elég eldobni egy csikket, s leéghet a fél ház.
 
A közeli Berkenye köz lakói kitettek egy Nem szemétlerakó feliratú táblát kis tisztásukra, majd sorra járták az otthonokat: az után érdeklődtek, hogy kitől származhat a szemét. Azóta  tisztaság  van - az érintettet is megszólíthatták.

 



Réfiné Wágner Beatrix, a nyolctagú felügyelői csoport vezetője útközben elmesélte: lakossági fórumokon is sokszor volt már téma, hogy a gazdák nem gyűjtik össze a kutyagumit, mások póráz nélkül sétáltatják a nagy testű négylábúikat, ami sokakban félelmet ébreszt. Tavasz óta a közterület-felügyelők és a rendőrök közösen ellenőrzik az ebtartókat, mivel a járőröknek mindenki igazolja magát.

A közterületeseket korábban még trágár szavakkal is illették. (A korábbi évben arra is volt példa, hogy a tilos helyen parkoló férfi felelősségre vonás után megütötte a felügyelőt. Rendőrségi ügy lett belőle, az illetőt bíróság elé állították.) A következetes ellenőrzésnek köszönhetően egyre fegyelmezettebben viselkednek az ebtartók.
 
Mindezt igazolja egy idős néni, aki a Stromfeld utcai nővérszálló előtt pórázon vezet egy kutyát. - Azért nincs nálam egészségügyi zacskó - szabadkozik-, mert a kutya gazdája már reggel  elintéztette vele a nagy dolgát, én csak levegőzni hoztam le.

Őry Sándor felügyelő elmagyarázza, hogy máskor az eb oltási bizonyítványát is legyen szíves magánál tartani, különben büntetni fognak. Megértő bólintás a válasz.
A Haszkovó utca 16. mögötti utcában a felügyelők ismét találkoznak azzal a sötét színű kocsival, amely már hónapok óta két parkolóhelyet foglal el. A kocsi műszaki vizsgája márciusban lejárt, gazdája nem törődik vele.

A környékbeli lakók pedig azért bosszankodnak, mert nem jut nekik esténként parkoló a ház előtt.  Átsétálunk a közelben álló piros Renault 5-öshöz, amelyen nincs rendszám. A felügyelők körbejárják a kocsit, de mivel az ablakba nincs belegravírozva a rendszám, jobb híján széttárják a kezüket. Rövid érdeklődés után kiderül, egy idős ember  időnként lejön a kocsijához, hogy a rendszeresen leengedő bal első kereket felfújja.
 
Réfiné elmagyarázza, rendszám nélküli kocsikat - alig van belőlük a városban - az utcán tilos tárolni. Az illető forgalomba helyezheti vagy akár a bontóba is viheti, csak ne csúfítsa a városképét. (Az elmúlt években a közterületesek közel harminc  autót gyűjtettek be.)

 


 
Az út túloldalán egy ezüstszínű négykerekű áll a mozgáskorlátozottaknak felfestett, táblával jelzett parkolóban. A kocsi gazdája csupán egy matricát ragasztott fel a hátsó ablakra, de a szélvédő mögött semmilyen igazolvány nem látható. Őry Sándor már veszi is elő tömbjét, helyszíni bírságként 10 ezer forintot szab ki. 
 
Társával elmeséli, hogy a nagy áruházaknál hasonló a helyzet: jogosulatlanul állnak be az autósok a védett helyekre. A legtöbb felnőtt gyerekeivel védekezik: "Gyorsan el kellett vinni a mellékhelyiségbe, fájt a gyomra. Meg hát nem volt máshol hely. Vagy: Sok volt a cuccunk. Nem vettük észre a táblát, de nincs egy perce, hogy leálltunk." Bukik a mutatvány, amikor közterületesek ráteszik a kocsi motorháztetejére a kezüket, amely hideg.
 
Persze ezeken a helyeken nemcsak ők ellenőrzik a szabálytalankodókat, a rendőrök is gyakran felbukkannak. Egyes autósok nekik sem örülnek. Bírságolás közben odalép mellénk egy fiatalember, aki  elmeséli:  egyszer egy ilyen mozgássérülteknek fenntartott helyen parkoló autó szélvédőjére a következő feliratú cédulát tette ki: "A kerekes széket is elfoglalnád helyette?"

 

Nehéz elkapni a szemetelőket

Pápa - A városi felügyelet hat főből áll. A legnagyobb idény jellegű feladatot most a gyomos területek felmérése, majd a környezetvédelmi ügyintéző, illetve a városgondnokság értesítése jelenti. A fentieket Radó István, a közterület-felügyelet vezetője fogalmazta meg.  - Ez inkább a külső területekre jellemző, illetve az új utcák azon ingatlanjaira, amik beépítésre várnak. Probléma az illegális szemétlerakás is. Négy-öt kiemelt területünk van, ahol ezek sűrűn előfordulnak.

Legtöbbjüknél a lomizásból adódó bontott alkatrészt rakják le, és bár tudjuk, hogy lomizással kik foglalkoznak, megfogni azt, aki az illegális szemetet elhelyezi, nagyon nehéz. Az utóbbi időben elszaporodtak az égetések is, a szeméttelep környékén - úgy tűnik, passzióból, szórakozásból - egyesek ezt élvezettel csinálják. Nem rendszeresen, de használunk egy személyautót is a munkánkhoz, ez abban segít bennünket, hogy az egyes kritikus területeken sűrűbben lehetünk jelen, és remélem, ennek a jelenlétnek visszatartó ereje lesz - mondja a felügyelet vezetője, akitől azt is megtudom, hogy  kiemelten figyelniük kell a belváros közlekedési rendjére is. 

 



- A közlekedési morál olyan Pápán, mint általában Magyarországon. Sok gond van az autósokkal, nem foglalkoznak a táblákkal, megszokásból autóznak. A bírságolások száma most eléggé megugrott, hiszen a Fő tér építése miatt változott a forgalmi rend, ám ezt sokan nem veszik figyelembe. Mégis van eredménye a rendszeres belvárosi jelenlétnek, egy év alatt eljutottunk odáig, hogy a belváros délutáni parkolási forgalmát nagyon megszűrtük.

A délelőtti időszakot nem bántjuk, mindenki végzi a dolgát, de délutánra már csillapodik a forgalom. A munkánkkal tehát ilyen téren elégedett vagyok, de az autósokkal messze nem. A köztisztaság helyzete sem tér el más városokétól, nem vagyunk rosszabbak az orszá- gos átlagnál. Tennivalónk azért van elég, hiszen új területeket is kaptunk, ahol rendszeres ellenőrzéseket kell végrehajtanunk - fogalmazott Radó István.





Szerintem

Hiába is kiáltott volna valaki közterület-felügyelőért az utcazene-fesztiválon   erre az időre feloldotta a város azt a rendeletét, miszerint nem lehet közterületen szeszes italt fogyasztani. Szemetelni viszont igen? Szinte beborították  az üres sörösdobozok és műanyag poharak  a Kossuth utcát és a környező parkokat. Nemtörődömség máskor is tapasztalható: például bedobják ugyan a kukába az italospalackokat, de nem a szelektív tárolóba, holott csak pár lépéssel kellene többet megtenni a környezet védelméért. Ezért nem büntetnek a közterület-felügyelők, annál inkább az illegálisan lerakott szemétért. Furcsa, az sem érdekli a környezetszennyezőket, hogy lebuknak, ugyanis a szemétkupacban található csekkről, levélről kiderül a lakcímük. Pedig akkor újabb csekkre számíthatnak.

Mátételki András
[email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!