Belföld

2012.03.30. 17:56

Fidesz-születésnap - Kósa: a legalapvetőbb értékeink semmit sem változtak

A Fidesz 24. születésnapi rendezvényét tartotta a Bibó István Szakkollégium épületében.

MTI

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint pártja legalapvetőbb értékei semmit sem változtak az elmúlt 24 évben, hiszen az alapító tagok 1988-ban is szabadságban, demokráciában szerettek volna élni. Kósa Lajos ezt pénteken mondta Budapesten, a Fidesz 24. születésnapi rendezvényén, a Bibó István Szakkollégium épületében.

A rendezvényen részt vett több egykori alapító, köztük Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök, Kövér László házelnök, Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő és Bayer Zsolt újságíró. Ott volt a kormányfő felesége, Lévai Anikó és lányaik is.

A Fidesz alelnöke beszédében felidézte, 24 éve alakult a Fidesz fiatal, radikalizmusra hajló egyetemistákból, akik már nem akartak a régi társadalmi viszonyok között élni: úgy gondolták, valamit tenni kell, és megalapították a Fiatal Demokraták Szövetségét. Hozzátette, senki nem gondolta közülük, hogy a Fidesz 24 év múlva is létezik, "sőt, nemhogy létezik, hanem a legnagyobb kormányzó erőként továbbviszi azokat az eszméket, amelyek akkor is fűtöttek bennünket".

 

 

Kósa Lajos a jelenről szólva - az alapító tagok sorfala előtt - úgy fogalmazott: "sosem állt távol tőlünk az, hogy olyannal kísérletezzünk, ami még nem volt". A magyar történelemben sokszor fordult elő olyan szituáció - folytatta -, amikor magyarok egy csoportja, akiket hajtott a szabadságvágy, a függetlenség, úgy gondolták, hogy az akkor az országra rótt status quót meg kell változtatni "a mi igényeink szerint", és egy olyan status quót kell kialakítani, amelyben a magyar érdekek jobban tükröződnek, s ezért nekifogtak a küzdelemnek. "De olyan még nem volt, hogy ezt sikeresen megtéve, az eredményeket megpróbálják konszolidálni" - hívta fel a figyelmet, hozzáfűzve: a Fidesz tudta, hogy a mostani kor keretei között elindított szabadságharca óriási konfliktusokkal jár majd.

"Hogy a konszolidáció kapcsán az eredményeink érdekében kivel kellene, hogy kiegyezzünk, az egy nehéz és eldöntendő kérdés: Barrosótól az általunk nem ismert, leendő francia köztársasági elnökig és - Deutsch Tamás halhatatlan Twitter-bejegyzését most nem idézem szó szerint - a szösz se tudja, hogy milyen amerikai érdekcsoportig bezárólag kellene valamit csinálni a magyar politikának a tekintetben, hogy ismerjék el azt, amit csináltunk, ismerjék el azt, hogy nekünk erre jogunk van" - mondta.

A politikus szerint nagy kérdése a mostani történelemnek, hogy ez sikerül-e a Fidesznek. Megjegyezte azonban, hogy 1988-ban, amikor a lehetetlennel próbálkoztak, "bejött", így nem lehet mást tenni, mint megvívni, sikerre vinni a jelenlegi küzdelmet is. "Szerintem fog menni. Kérjétek számon rajtam 2032. március 30-án, hogy összejött-e vagy sem!" - zárta szavait Kósa Lajos, majd a résztvevők felvágták az ünnepi tortát.

A Fiatal Demokraták Szövetségét (Fidesz) 24 évvel ezelőtt, 1988. március 30-án alapította meg 37 egyetemi és főiskolai hallgató, fiatal értelmiségi a fővárosban, a Bibó István Szakkollégiumban.

A szervezet még az alapítás évében, 1988 novemberében megtartotta első kongresszusát, amelyen a Fidesz-tagok felső korhatárát 35 évben határozták meg. Ezt a korhatárt 1993-ban a párt debreceni kongresszusán eltörölték.

A párt neve 1995-ben Fidesz - Magyar Polgári Pártra változott, majd 2003-ban Fidesz - Magyar Polgári Szövetség lett a hivatalos név.

A jelenlegi nagyobbik kormánypárt először 1998 és 2002 között volt kormányon koalícióban a Független Kisgazdapárttal és a Magyar Demokrata Fórummal.

Tavaly, a Fidesz 23. születésnapján ugyancsak a szakkollégiumban ünnepeltek, míg 2010-ben a hivatalos ünnepség a Zeneakadémián volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!