Belföld

2009.06.18. 13:02

Gőgös Zoltán: nincs sertéspestis Magyarországon

Budapest - Nincs sertéspestis Magyarországon - szögezte le Gőgös Zoltán, a földművelésügyi minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón csütörtökön.

MTI

Az államtitkár minden ezzel kapcsolatos híresztelést jelentős kárt okozó, rémhírnek nevezte, megemlítve, hogy az álhírek megjelenése után már volt olyan importőr, aki jelezte: ki fogják tiltani az országból a magyar állatokat.
    
Emlékeztetett rá: nem sertéspestis miatt öltek le 50 mangalicát a Somogy megyei Újvárfalva-Nadalos egyik telepén, hanem mert a telep tulajdonosa engedély nélkül, szakszerűtlenül tartotta a sertéseket.
    
Ezen a kaposvári telepen egy hónapja jelentkeztek állatbetegségi problémák, elhullások, ezt követően vizsgálatokat végeztek és addig a telep és a környező település karanténját elrendelték. 

A vizsgálat megállapította, hogy nem sertéspestisben pusztultak el az állatok, de érdemi magyarázatot az elhullásra nem találtak, ezért az 50 állatot - kártalanítás nélkül - leölték. 

Pénteken feloldják a zárlatot, mivel további megbetegedés nem jelentkezett.
    
Az államtitkár beszámolt arról is, hogy megkezdték az aratást az országban, a termésátlagok a vártnak megfelelőek az első adatok szerint. 

Mintegy 25-30 százalékos lesz a terméskiesés árpából és repcéből, de nagy a szórás, nem csak az időjárástól, de az alkalmazott agrotechnológiától függően is.
    
Felhívta a figyelmet arra is, hogy június 15-től ismét lehet géptámogatást igényelni. Erre az idén 30 milliárd forintot szánnak, és a megítélt támogatásokat még az idén ki is fizetik a tárca szándékai szerint.
    
Az államtitkár is megerősítette: nincs tudomása arról, hogy bárki is állami tulajdonú erdőt kívánna értékesíteni, nagy tömegben, ehhez a miniszter ellenjegyzése is kellene. 

"Nem tudok elképzelni olyan helyzetet, hogy Gráf József bármilyen erdő eladását aláírná" - mondta. A szabályozás arra lehetőséget ad, hogy bizonyos korlátokkal, értékesíteni lehessen erdőterületet, akkor, "ha azt életjáradékra vásároltuk és az illető benne van egy magán-erdőgazdálkodási körben".
    
A jégkárról elmondta: módosítani szeretnék az agrár kárenyhítési törvényt, hogy ebbe a körbe kerülhessen be a jégkár is. 

Az öt parlamenti párt ezt a javaslatot benyújtotta, a kormány támogatja, így, ha 29-én a parlament elfogadja a károsultak ebből az alapból is pénzhez juthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!