Belföld

2009.02.23. 03:28

Két főállású alpolgármester - Pazarlás és felelőtlenség

<b>Sümeg</b> - Két főállású alpolgármesteri státus kialakítására tett javaslatot a város polgármestere és jegyzője.

Varga Domokos Péter

Az előterjesztést a keddi ülésen tárgyalja meg a sümegi testület. Farkas Béla szocialista képviselő szerint a jelen gazdasági helyzetben ez indokolatlan, botrányos és felelőtlen. 

A lapunkat is értesítő városatya elmondta, az ülés napirendi pontjai között annak ellenére szerepel a tervezet, hogy azt még egyetlenegy bizottság nem tárgyalta meg. 

Ugyan hétfőn a pénzügyi bizottság napirendjére tűzi, feltehetően kedden az ügyrendi is, de az idő rövidsége miatt sem jól előkészített megbe-szélésre, sem érdemi döntésre nem lehet számítani. 

A bizottságok összetétele miatt ez egyébként sem valószínű, hiszen a fideszes-KDNP-s városvezetés határoz meg minden bizottságot.

Az előterjesztés szerint a pályázati támogatással meginduló három nagy fejlesztés jelent olyan többletfeladatokat, melyek indokolják, hogy társadalmi megbízatású alpolgármesteri státusokat főállásúvá alakítsák. 

Ezt Farkas Béla képtelenségnek tartja, hiszen ezek már megnyert pályázatok, a további feladatok bonyolítását a 41 főállású és a 35 közfoglalkoztatású embert alkalmazó polgármesteri hivatalnak a testület irányítása mellett el kellene tudni látni. 

A város eddig példásan spórolt: a kórházat, a gimnáziumot, a kisegítő és zeneiskolát, valamint a művészetoktatást átadták megyei fenntartásba vagy másutt oldják meg. 

Azaz semmit nem látnak már el abból, ami Sümeget térségi központtá és várossá tenné. A megmaradó pénzt nem egymás között kellene kiosztani, hanem a város érdekében elkölteni - véli a szocialista képviselő.

A valós ok szerinte inkább az, hogy az egyik alpolgármesternek megszűnik vagy megszűnés előtt áll a vállalkozása, a másiknak meg a munkahelye szűnt meg. Ezért lenne a két embernek szüksége a 250 ezer fizetésre plusz 50 ezer forint költségtérítésre.

A keddi testületi ülésen Farkas Béla az előterjesztésről név szerinti szavazást kér. 

Ha pedig elfogadnák a tervezetet, azt javasolja, a testület oszlassa fel magát, mert nem képesek ellátni a feladatukat, amivel a közösség megbízta őket. Felhívta még a figyelmet arra, a testületi ülés nyilvános, azon minden állampolgár részt vehet, sőt, az ülés menetébe illesztve szót is kaphat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!