Belföld

2009.02.16. 13:19

Meghirdette a kormány válságkezelő csomagját a miniszterelnök

<b>Budapest</b> - <em>Gyurcsány Ferenc</em> a tavaszi ülésszak első napján azt mondta, hogy a kormány régóta halogatott, átfogó reformcsomagot javasol a parlamentnek öt területen.

Szausev Xénia

Ez az öt terület az adózás, a szociálpolitika, a nyugdíjrendszer, az állami támogatások, illetve a politikai támogatási rendszer - közölte a WebHíradó.

Az általános forgalmi adó 20 százalékos kulcsa 23 százalékra nő. A cigaretta, az alkohol és az üzemanyagok jövedéki adója 3-7 százalékkal emelkedik. A vállalkozások társasági adója 16 százalékról 19 százalékra emelkedjen, és szűnjön meg a vállalati különadó - javasolja a kormány.

Adóalapot növelő, de nem adózó jövedelem lesz a családi pótlék, az anyasági, illetve a gyermeknevelési támogatás.

A kormány azt javasolja, hogy 5 százalékponttal, 32 százalékról 27 százalékra csökkenjen a munkáltatói tb-járulék - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A kabinet elképzelései szerint 2016-tól évente négy hónappal növekedne a nyugdíjkorhatár, ami azt jelenti, hogy 2025-ben érné el a 65 éves korhatárt.  A nyugdíjak reálértékének megtartását garantálnák.

Mielőbb döntést kívánnak hozni a kisebb parlamentről, az ehhez tartozó új választójogi törvényről, az önkormányzatok létszámának csökkentéséről, valamint a korrupció elleni fellépésről.

Egyszerűsítenék az adórendszert,  csökkentenék a kedvezmények, mentességek körét. A kormány két héten belül elkezdi benyújtani az Országgyűlésnek a gazdaságélénkítő csomaghoz szükséges törvénymódosítási javaslatokat.
 
A kormányfő felszólalása ezekben a percekben is tart. A Fidesz és a KDNP képviselői nem hallgatják a kormányfőt, kivonultak az ülésteremből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!