Belföld

2009.01.22. 03:29

Mi kell a népnek?

<b>Zirc, Sümeg</b> - Január 22-e a kultúra napja. Húsz éve minden évben megemlékezünk arról, hogy Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Mennyi pénz és idő jut ma kultúrára? - kérdeztük két megyei településen.

Gaál Julianna

Ami az idei évet illeti, nem igazán optimista Benczikné Tóth Magdolna, a Zirci Városi Könyvtár, Művelődési Központ és Tourinform-iroda vezetője, mivel a válság miatt a költségvetésből idén kevesebb jut a kultúrára. Bár annak, hogy szűkebb a büdzsé, vannak előnyei is, ilyenkor az ember kénytelen saját értékei felé fordulni, újra felfedezni ezeket. 

Az igazgató asszony szerint kiutat jelenthet Zirc számára a kistérséggel való szoros együttműködés, fontos összehangolni a feladatokat és minden pályázati lehetőséget megragadni, így talán túl le- het élni ezt a nehéz időszakot.

Sümegen úgy érzik, a kultúra és a turizmus jelenti számukra a kitörési pontot. Végh László, Sümeg alpolgármestere elmondta, 2006 óta egyre többet költ a város kultúrára, tavaly ez az összeg 20-30 millió forint között volt. A rendezvények nagy részét pályázati pénzekből fedezik.

A Sümeg Városért Közalapítvány, melynek elsődleges célja kulturális rendezvények és kisebb egyesületek támogatása, 2006 óta körülbelül ötmillió forintot kap a várostól.

A törekvéseknek van kézzelfogható eredménye, tette hozzá az alpolgármester, az érdeklődés jelentősen megnőtt a programok iránt, a hétezer fős kisváros művelődési házának termei jó néhány esetben kicsinek bizonyultak. A szervezők igyekeznek minden réteget kiszolgálni, de mindeközben törekszenek arra, hogy egyre inkább a minőségi kultúrát hozzák el a településre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!