Belföld

2011.06.16. 05:08

Mi legyen a gyerekkel, ha végre itt a nyár?

Megyei körkép - Minden évben visszatérő gond, milyen programot, nyaralást, értelmes elfoglaltságot szervezzünk a gyereknek a két és fél hónapos vakációra. Hová tegyük őket, amíg bezár az óvoda, iskola?

Munkatársainktól

Komoly fejtörést okoz a legtöbb családban a gyerekek nyári programjának, szabadidejének megszervezése. A nagycsaládosok és az alacsonyabb jövedelműek  számára a színvonalasabb gyermekprogramok szinte megfizethetetlenek, kínálatuk viszont végtelen: találunk nyelvi, művészeti-, kaland-, lovas-, tánc-, sátor-, és vízi tábort is. 

Ha már az anyagiaknál tartunk, felmerültek olyan szülői panaszok is, amelyek kifogásolják, hogy a táborozáshoz szükséges egészségügyi igazolás kiállításáért az orvosok pénzt, helyenként akár kétezer forintot is elkérnek, holott, ez térítésmentes szolgáltatás. Az iskolai  nyári szünettel kapcsolatban a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete arra hívta fel a figyelmet: a települési önkormányzatok kötelező feladata, hogy a  vakáció idején gondoskodjanak a  diákok, illetve óvodások felügyeletéről.

Mint megtudtuk, például az ajkai önkormányzat eleget is tesz ennek a feladatnak, a településen két intézményt, a Fekete-Vörösmarty és a Borsos Miklós Általános Iskolát jelölték ki erre a feladatra. A nyári, iskolai napközis felügyeletet az intézmények felváltva látják el, előbbi júniusban és augusztusban, míg utóbbi július hónapban várja a gyerekeket, akiknek szülei, illetve a nagyszülők nem tud- ják úgy megszervezni a nyarat, hogy mindig legyen valaki otthon, aki ránéz a kicsikre.

Balatonfüreden három oktatási intézmény, az Eötvös Loránd, a Bem József és a Radnóti Miklós iskola látják el közösen három-három hetes felosztásban a diákok nappali felügyeletét. Itt iskolánként négy pedagógus dolgozik majd. Az előzetes igényfelmérések alapján mintegy ötven-hatvan diák jelentkezett eddig összesen. A napközi június 20-a és augusztus 19-e között, reggel nyolctól délután négyig tart. A tanárok ez idő alatt tartalmas elfoglaltságokat és szabadidős programokat szerveznek. A balatonfüredi diákokra a tervek szerint strandolás, tihanyi kirándulás, kalandpark, kiállítások és egyéb élmények várnak szervezett formában.
Az önkormányzatok által finanszírozott, így a szülők számára ingyenes iskolai napközik a felügyeleten és fog- lalkozásokon túl napi háromszori étkezést biztosítanak az ott tartozkodó gyerekeknek.    


A táborok minőségének ellenőrzése céljából létrejött a Táboroztatók Országos Egyesülete, amelynek honlapján megbízható adatbázis is  szerepel a választható táborokról, kínálatukat folyamatosan bővítik:  a már minden szempontból korrekt körülmények és feltételek szerint több éve működtetett táborok közül választhatunk. Érdemes körülnézni, hiszen közel azonos szolgáltatásért nagyon különböző árat kérnek a szervezők.
 
Persze,  bármennyire jól szervezett legyen is a táborozás, akkora élményt nem jelenthet, mint a nagyszülőknél falun töltött vakáció, vagy ha nagypapával és nagymamával sikerül elutazni nyaralni.  Szerencsések azok a családok, ahol esetleg vidéki rokon is be tud segíteni a gyermekőrzésbe, vagy rugalmas a szülők munkaideje és csúsztatásokkal megoldható a gyermekek felügyeletének a kérdése. Az is jó, ha a nagyobbak, a tizenévesek  a vakáció idején már egyedül is otthon maradhatnak, azonban akkor sem árt rajtuk tartani a szemünket, nehogy rossz társaságba keveredjenek. Vannak szélhámosok, akik a kulcsos gyerekekre vadásznak.
  
- A legkisebbik a nagyiékhoz kerül egy-két hétre, aztán együtt nyaral a család. A nagyobbikat egyhetes tenisztáborba írattuk - sorolta lapunk kérdésére Földesi Anna anyuka a nyári családi menetrendet. Szerencsések, hiszen vannak nagyszülők, meg keretük is arra, hogy kifizessék a nemritkán "húzós" táborozási költségeket.

Ma egy egyhetes aktív pihenés ára átlagosan 25-60 ezer forint körül van, ez pedig sokaknak annyira megterhelné a családi költségvetését, hogy nem tudják felvállalni. Mára egész  üzletág  épült a gyerekek táboroztatására, meghirdetnek minden divatos foglalkozást,  a kínálat mesés, az ár tekintetében a határ a csillagos ég.

 


    
A rutinosabbak már tudják,  megbízható minőségmérő lehet, ha egy tábor régóta működik. Ez ugyanis azt feltételezi, hogy szeretnek a gyerekek visszajárni. Ma ugyanis semmilyen törvényi feltétele nincs a táboroztatásnak, még ÁNTSZ-engedély is csak bizonyos létszám fölött szükséges. Egy jó táborválasztás legalább olyan, mint amikor az iskoláról dönt a szülő. A bentlakásos vagy napközis táborok díjában általában benne van a napi ötszöri vagy háromszori étkezés, a szállás vagy terembérlet ára, a programokkal kapcsolatos valamennyi költség, így a múzeumi, állatkerti vagy strandbelépők is. Az útiköltség azonban többnyire külön tétel.
 
A természetismereti, környezetvédő táborok célkitűzése sokak számára vonzó. Ezekben a táborokban a természetről a természetben tanítanak, azaz a résztvevők minden percet a szabad levegőn töltenek. Meghonosodott a nomád táborozási stílus, vagyis a gyerekek és a vezetők is sátorban alszanak, maguknak főznek, tábori vécét használnak, a lajtos kocsikban hozott vizet a napon melegítik, lavórban mosakodnak.
 
Van olyan tábor, ahol a díj azért méltányosabb, mert a tábor szervezői és vezetői ugyanúgy befizetik az egy főre eső díjat, mint a részt vevő gyerekek. A rendszeresen szedett gyógyszerekről, élelmiszer- és egyéb allergiáról, gyógyszerérzékenységről a táborvezetőt minden esetben tájékoztatni kell.


Szigorúbb táboroztatás

A táboroztatás feltételeinek törvényi szabályozását kezdeményezi civil szervezetek javaslata alapján Mihalovics Péter miniszteri biztos. A diákok a csütörtökön kezdődő, két és fél hónapos nyári vakáció alatt nagyon sok tábor és színes program közül válogathatnak: az oktatási államtitkárság korábbi tájékoztatása szerint nappali rendszerben mintegy 1,3 millió diák ült az iskolapadban, emellett a felnőttoktatásban 71-75 ezren vettek részt.

 



A táborokkal összefüggésben évről évre felvetődik, hogy hiányzik a megfelelő jogszabályi háttér, hiszen törvényi szabályozás a műszaki, egészségügyi, pedagógiai, mentálhigiénés feltételekre gyakorlatilag mai napig nincs Magyarországon. Ezért még május végén bejelentette Mihalovics Péter, az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos legújabb, a gyermekek üdültetésére vonatkozó kezdeményezését.
 
- Fontos, hogy körültekintőbbek legyenek a szülők - mondta Mihalovics Péter, hangsúlyozván, jelenleg nincs olyan érvényben lévő törvényi szabályozás, amely keretet adna a táborozásnak és annak szervezésének. - A közeljövőben konzultációt hirdetünk meg a szakma képviselőit és szereplőit egyaránt bevonva - közölte  a miniszteri biztos. - A táboroztatás keretrendszerének tervezetét  őszre készítené el a kormány, így jövőre már az új szabályok alapján lehetne táborokat szervezni  - tette hozzá. A törvényben tisztáznák az alapfogalmakat is, vagyis azt, hogy pontosan mit jelent például a tábor, a táboroztatás és a táborhely.

Elszámolhatjuk a költségeket

Sok családot a magas költségek tartanak vissza attól, hogy gyermeküket táborokba küldjék. A szülők számára anyagi szempontból némi segítséget jelenthet az az egészségpénztári lehetőség, ahol a tagok elszámolhatják a gyerekeik nyári sporttáborozásának egyes költségeit. Ide a sporttevékenységekhez kapcsolódó olyan kiadások, mint például pálya-, vagy uszodahasználat, ill. jegy és bérletvásárlás tartoznak. Az extrém, illetve a testi épséget veszélyeztető sportokat, valamint a vadászatot és lóversenyhez kapcsolódó kiadásokat viszont nem támogatják. Temészetesen a részleteknek és a feltételeknek itt is érdemes utánajárni.

 

 

Szerintem

Régen rossz, ha egy család életében a gyerek nyűg, és gondot jelent az elhelyezése. Pedig sajnos sok szülő számára valóban megoldandó probléma a csemete nyári felügyelete. Nálunk a két és fél hónapos  európai összehasonlításban is maratoni  nyári szünetet talán célszerűbb is lenne kicsit (f)el- osztani. Hasonlóan mondjuk a németekhez. Náluk rövidebb a nyári, de legalább hosszabb az őszi szünet, és arányosabban osztják meg az iskolai munka- és szünnapokat  is. Mert a kevesebb néha több, okosabb lenne többször néhány napos pihenőt, hosszú hétvégét kiadni az ifjúságnak. Így a szülők is könnyebben tudnának szabadságot kivenni. Mert igazán csak ekkor lehetne egyben a család, nem pedig abban a pár percben, fél órában, amikor hazaesik mindenki fáradtan munka után.  
A hosszú pihenő miatt irigykedők azért azt is gondolják végig, a fiatalságnak ma már nem csak a Tüskevárból ismert, regényes kalandozást jelenti a nyár. A középiskolások közül sokan már tavasszal jelentkeztek diákmelóra, vállalnak takarítást, mosogatást, éjszakázást. Persze a nyár mindettől függetlenül a Balaton, a bulik és a szórakozás ideje.        

Szabó Zsuzsanna
[email protected]



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!