Belföld

2009.03.10. 03:27

Ne füstölögjünk!

<b>Megyei körkép</b> - Míg külföldön elterjedt, hogy a játszóreket, parkokat kutyagumi- és füstmentes övezetté nyilvánítják, itthon azok a városok vannak kevesebben, amelyek védik a gyerekeket a dohányzás és a kutyatartás végtermékétől.

Németh F. Bernadett

A kisgyerekek a fizikai megtapasztalás útján szerzik a legtöbb információt az őket körülvevő környezetről - egyszerűbben: mindent a szájukba vesznek, amit érdekesnek találnak. Így persze a homokozóban a kutyagumit és a cigarettacsikket is. 

Míg külföldön elterjedt, hogy a szépen rendben tartott köztéri játszótereket, parkokat tiltó táblákkal, nemegyszer kerítéssel veszik körbe a gondatlan gazdik és füstimádók miatt, itthon csak mostanában kezdenek gondot fordítani erre.

 Az utóbbi időben több nagyváros is megtiltotta közterületein a dohányzást vagy legalább a játszótereket füstmentesítette. Legutóbb például Szolnok.

A hatóságilag megtiltott dohányzásról erősen megoszlanak a vélemények. Sok dohányos jogaiban korlátozottnak érzi magát, ha szabályozzák, mikor és hol gyújthat rá. 

Vannak ugyanakkor toleráns dohányosok is, akik hajlamosak a kompromisszumra. Egyikük, egy blogger veti fel például azt az érdekes s nem is mai ötletet, hogy használjanak zsebhamutartót. 

Ezt az eszközt a múlt században ismerték már, manapság pedig többféle kivitelben is kapható: esztétikusak és higiénikusak. S aki hajlandó ilyesmit magánál tartani, biztosan nem a közterületre üríti majd.

A füstmentességnek megyénkben is akad követője. Várpalotán például a március végi képviselő-testületi ülésen tárgyalják meg az egyik városatya javaslatát, mely szerint tiltsák meg a városi játszótereken a dohányzást, tudtuk meg Somogyi J. Lászlóné aljegyzőtől. 

A rendeletet - amennyiben a képviselők támogatják - a közterület-felügyelők tartatják majd be a város mintegy tizenöt játszóterén.

Éppen a rendelet betartatásával van gondja Ajka jegyzőjének, dr. Jáger Lászlónak, pedig a kezdeményezéssel egyetért. 

Ajkán szerencsére sok a játszótér, s ahhoz, hogy érvényt szerezzenek egy füstmentes rendeletnek, több közterület-felügyelőre lenne szükség. Ajkán egyébként eddig még nem vetődött fel a játszóterek ilyetén való önkormányzati védelme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!