Belföld

2016.02.08. 10:58

Politikusok személyiségi jogi pere a Győri Ítélőtáblán

Helybenhagyta a Győri Ítélőtábla a Veszprémi Törvényszék ítéletét Vadai Ágnes felperes és Hende Csaba alperes politikusok ügyében minap hozott jogerős ítéletében – közölte a Naplóval Ferenczy Tamás, az ítélőtábla szóvivője.

A tényállás szerint a 2014. évi országgyűlési választási kampány idején, 2014. március 16-án tartott kunszállási kampányfórumon Hende Csaba alperes előadást tartott a hadsereg négy évvel korábbi állapotáról, felidézte, hogy mintegy száz esetben volt kénytelen feljelentést tenni. A korábban honvédelmi államtitkárként dolgozó felperessel, Vadai Ágnessel kapcsolatban elmondta, hogy saját honlapjának kezelésére két gazdasági társasággal kötött szerződést. Kifejtette, hogy a felperesnek saját honlapja kezelését saját jövedelméből kellett volna fizetnie, és kijelentette, hogy az ügyészség vádat emelt a felperes ellen. Az MTI 2014. március 16-án tudósított a lakossági fórumon elhangzottakról, és idézte az alperes kijelentését, miszerint az ügyészség vádat emelt a felperes ellen. A fórumon elhangzottakról beszámolt a Hír Tv és a Magyar Nemzet Online is. 2014. április 17-én a Központi Nyomozó Főügyészség cáfolta az alperes állítását. A felperes keresetében jó hírneve, becsülete és emberi méltósága megsértésének megállapítását, a további jogsértéstől eltiltást, elégtételre kötelezést és 1.000.000 forint sérelemdíj megállapítását kérte.

Az ítélőtábla közleménye utalt rá, az első fokon eljárt Veszprémi Törvényszék ítéletében megállapította, az alperes 2014. március 16-én valótlanul állította, hogy a felperes ellen az ügyészség vádat emelt, ezzel megsértette a felperes jó hírnévhez való jogát. Kötelezte az alperest, hogy a megjelölt médiaszolgáltatókon (MTI, Magyar Nemzet, Hír Televízió) keresztül, a bíróság által meghatározott, bocsánatkérő közleményt tegye közzé. Kötelezte az alperest, hogy fizessen a felperesnek 100.000 forint sérelemdíjat. Ezt meghaladóan a törvényszék a felperes keresetét elutasította. Az elsőfokú ítélet ellen az alperes fellebbezett. Állította, a kunszállási rendezvényen miniszterként és országgyűlési képviselőként véleményt és nem tényállítást fogalmazott meg a felperessel szembeni eljárásról. Csak lényegtelen tévedésnek nevezte, hogy vádemelésként jelölte meg azt, hogy a felperessel szemben feljelentést tett. Kérte, hogy mellőzzék a közlemény szövegéből a bocsánatkérést.

A Győri Ítélőtábla a napokban meghozott jogerős ítéletével az elsőfokú ítéletet helybenhagyta. Egyetértett a törvényszékkel abban, a választási kampánynál az alperes pártrendezvényen párttagként és pártvezetőként tett nyilatkozatot a felperesre nézve, így nincs jelentősége, hogy akkor az alperes honvédelmi miniszter is volt. Az alperes igazolható tényállítást és nem véleményt közölt a felperessel szembeni vádemelésről, az abban való tévedés nem minősíthető lényegtelennek. Nem tartotta mellőzhetőnek a másodfokú bíróság a bocsánatkérést a felperessel szemben – áll az ítélőtábla tájékoztatójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!