Belföld

2009.04.15. 13:16

Sárga körök nehezítik a pénzhamisítást április 15-től

Budapest - Korszerűbb bankókat bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) április 15-től, melyeket a korábbiakhoz képest még több hamisítást nehezítő grafikai elemmel - sárga körökkel - láttak el.

nincs nev

Április 15-től a 200 forintos bankjegy kivételével az MNB valamennyi papírpénzt megújított formában bocsátja ki - tudta meg az Origo. 

A 10 000 forintost követően most forgalomba kerülnek a további öt címlet: az 500, az 1000, a 2000, az 5000 és a 20 000 forintos bankjegy új változatai. A bankjegyekre olyan korszerű, az euróbankjegyeken már gyakran alkalmazott biztonsági elemek, apró sárga körök kerülnek, amelyek fokozott védelmet nyújtanak a hamisítás ellen. 

Az 1000 forintos bankóra új, ezüstszínű, hologramhatású fémcsík is került, ami a forgalmi, környezeti hatásoknak is jobban ellenáll, miközben könnyebben ellenőrizhető a hétköznapi vásárlási helyzetekben. 

A korábbi változatok természetesen továbbra is törvényes fizetőeszközök maradnak. Az újjabbakkal pedig jövő hónaptól kezdve fokozatosan találkozhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!