Belföld

2007.10.13. 02:27

Százéves vízimalom

Nemeshany (ta) - Emléktábla felavatásával és faültetéssel ünnepelte a malom építésének 100. évfordulóját a Csizmadia család a meghívott vendégekkel pénteken.

Tisler Anna

A Város- és Faluvédők Országos Szövetsége nyári konferenciáján műemlékmentő munkájukért Podmaniczky-díjat kaptak. A tegnapi ünnepségen Gőgös Zoltán, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára mondott beszédet. - Nagy tisztelet a családnak, amelyik ezekben a nem könnyű időkben is vál- lalkozott, hogy elkészít egy ilyen beruházást - kezdte köszöntőjét. - Bízom abban, hogy a kiegészítő létesítményekkel olyan hely alakul ki itt, az áthaladó út mentén, ami sok erre járót megállít. A település részese volt az első Lea- der programnak. Reméljük, az új vidékfejlesztési programban is sikerrel szerepel. Az államtitkár hozzátette, az unió további támogatásokat szavazott meg az országnak. A falu nagyiparra nem számíthat, azért, hogy fejlődhessen, azt kell eladnia, amivel rendelkezik. A térség vendégszerető, ezt a tulajdonságát kell kihasználnia. A hagyományőrzés azért is fontos, mert azt látva mások is kedvet kaphatnak hasonló értékek megmentéséhez. Miklós Sikes Csaba süme- gi múzeumigazgató elmondta, minden évben tizenöt Podmaniczky-díjat ítél oda a szövetség. Az idén kétszer annyi volt az igénylő, mint a kiosztható díjak száma, ezért szoros volt a verseny. Kiss Attila, Nemeshany polgármestere ismertette a település történetét. Csemba Ákos verset mondott, az ajkai APTE Táncegylet két néptáncot adott elő. A malom működését Csizmadia Elemér mutatta be a megjelenteknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!