Belföld

2011.03.16. 15:46

Szócska: a civil szervezetek támogatása ellensúlyozhatja az egészségügyi kassza szűkös forrásait

A pénzügyi források szűkösségét hatékonyan ellensúlyozhatja a civil szervezetek támogatása, szakmai tapasztalata - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár egy budapesti civil egyeztető fórumon szerdán.

MTI

A szaktárca közleményben tájékoztatta az MTI-t az egészségügyért felelős államtitkárság, a Külügyminisztérium és mintegy ötven betegszervezet, érdekvédelmi és egészségügyi szakmai szervezet tanácskozásáról. Eszerint Szócska Miklós a fórumon hangsúlyozta, hogy az államtitkárság az uniós ügyek kapcsán is kiemelt figyelmet kíván fordítani a párbeszédre, hiszen az európai szintű együttműködésekhez elengedhetetlen, hogy megismerjék a szakma véleményét is.
   
Az egészségügyért felelős államtitkár a megjelent szervezetek képviselőinek elmondta: "Magyarország, mint az Európai Unió Tanácsának soros elnöke, az egészségügy területén prioritásnak tekinti az egészségügyi rendszerek jövőjébe történő befektetést".
   
A részvevők tájékoztatást kaptak a magyar EU-elnökség időszakában kiemelt egészségügyi kérdésekről és egészségpolitikai célkitűzésekről, így a határon átnyúló egészségügyi ellátásról, az egészségügyi biztonságról, illetve az európai egészségügyi humánerőforrás-problémákról.
   
A tanácskozáson az államtitkár azt is kiemelte, hogy a gazdasági válság miatt az elmúlt években felerősödtek a tagállamok előtt álló közös kihívások. Ezek között hangsúlyozta az idősödést, a növekvő ellátási igényeket, az egészségügyi szakemberek hiányát, illetve azt, hogy az egészségi állapot vagy az egészségügyi ellátási színvonal tekintetében milyen különbségek vannak a tagállamok között - olvasható a közleményben.
   
Az egyeztető fórumon az egészségügy jövőjét meghatározó stratégiára "számos értékes ötlet merült fel" - írta az államtitkárság, hozzátéve, hogy ezek közül a legjobban beépíthető javaslatok az egészségügyi miniszterek gödöllői informális ülésen is megjelennek majd áprilisban.



Dossziénk az EU-elnökség további híreivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!