Belföld

2009.11.20. 17:17

Szollár válasza Szijjártónak: a Fidesz olyan, mint az autós, aki szembemegy a forgalommal

Budapest - A kormányszóvivő szerint Szijjártó Péter és a Fidesz olyan, mint az az autós, aki szembemegy a forgalommal az autópályán, hiszen minden mértékadó külföldi befektető és elemző cég, az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap is kedvező elemzéseket közölt a magyar gazdaság állapotáról és annak kilátásairól.

MTI

Szollár Domokos erről annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek pénteken, hogy Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője sajtótájékoztatóján arról beszélt: a kormány önámító, önsorsrontó politikát folytat, amikor - ellentétben minden nemzetközi intézettel és minden prognózissal - megpróbálja azt a látszatot kelteni, hogy az ország helyzete javul.
   
A kormányszóvivő példaként említette, hogy a Bank of America-Merrill Lynch szerint meghozzák gyümölcsüket a jelenleg még fájdalmas, a gazdasági válság miatt azonban szükséges megszorító intézkedések Magyarországon. Szerintük két év múlva "robosztus növekedésnek indul" a magyar gazdaság. Magyarországon már jövőre növekedés várható, két év múlva pedig a magyar gazdasági növekedés a leggyorsabbak között lesz a térségben - áll az szóvivő által idézett elemzésben.
   
Szollár Domokos ide sorolta a Standard and Poor,s döntését is, amely negatívról stabilra javította Magyarországra érvényben tartott szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, s a kitartó konszolidációs erőfeszítések eredményeivel indokolta ezt a lépést.
   
A JP Morgan egyik friss elemzésében pedig az áll: Magyarországon lehet elsőként euró az erre váró régiós országok közül, tehát még Csehország és Lengyelország előtt, mert mi állunk a legjobban az államháztartási hiány féken tartásában - idézte fel.
   
Kitért arra is: a Moody's hitelminősítő intézet szerint inkább a Fidesz esetleges hatalomra jutása jelent valódi kockázatot. Az ellenzéki párt ugyanis átírná a költségvetést, újratárgyalná az IMF hitelprogramot, s ezzel komolyan veszélyeztetné az eddig elért stabilitást - hangoztatta a kormányszóvivő.
   
Szollár Domokos kiemelte, a munkanélküliség a gazdasági válság egyik nagyon rossz következménye világszerte: hiszen nemcsak Magyarországon nőtt a munkanélküliség, hanem mindenhol.
   
Mint mondta, a válságkezelő kormány alapvető feladata, hogy ennek hatását mérsékelje, és megteremtse annak a lehetőségét, hogy a most megszűnő munkahelyek a válság után Magyarországon jöjjenek létre.
   
Emlékeztetett arra: a Bajnai-kormány az Út a munkához program keretében több mint 90 ezer embernek tudott munkát adni, és egy 67 milliárd forintos képzési, oktatási, munkahelymegtartó uniós finanszírozású program segítségével 70 ezer munkahelyet tudott megtartani.
   
A kormányszóvivő felidézte azt is: jövőre az adócsökkentének köszönhetően radikálisan csökkennek a munkára rakódó terhek, és az átlagkeresetűek 1,5 havi bérrel többet visznek majd haza. A járulékcsökkenés hatására a magyarországi vállalatok pedig 400 milliárd forintot takarítanak meg - közölte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!