Belföld

2009.06.23. 02:29

Több bölcsőde kell

Megyei körkép - Ajkán alig egy éve bővítették a bölcsődét, de már újra helyhiánnyal küzd az intézmény. Ezzel a gonddal nincs egyedül a város, megyénk több településén is megnőtt az érdeklődés a három évnél fiatalabb gyermekek elhelyezésével kapcsolatban.

Kiss Nikolett

Az ajkai bölcsődében mindössze negyven hely volt tavaly őszig, ám a szülői igények hatására év végére hatvanötre bővítették. Jelenleg hetvenkét kisgyermek cseperedik a rendkívül népszerű intézményben.

- A várólista hosszú, nem vicc, hogy sokan már születésekor beíratják hozzánk gyermeküket. A húsz férőhelyes bővítés után azonban most már minden jelentkezőt fel tudtunk venni - közölte a hatcsoportos bölcsőde vezetője, Hartinger Rezsőné.

Schwartz Béla polgármestert is megkérdeztük az ajkai óvodai helyzetről.

Schwartz Béla ajkai polgármester úgy fogalmazott, hogy elképzelhető a bölcsődei férőhelyek további bővítése akár még ebben a ciklusban, ahhoz azonban pályázati támogatásra lenne szükség.

Hozzáfűzte, az épület mellett van hely, de mintegy 80-100 milliós ráfordítással lehetne csak megoldani, hogy több gyermeket fogadhasson az ajkai intézmény.

Arra pedig valószínűleg szükség lesz, hiszen a helyi vállalkozások a gazdasági világválság ellenére a forgalom élénküléséről számoltak be, nőtt a felvett munkaerő száma az utóbbi időszakban, úgyhogy biztosan lesz igény a bölcsődei fejlesztésre - fejtette ki a polgármester. 

Az ajkai édesanyák közül többek számára a lehető legjobbkor bővítettek tavaly, de maga az intézmény léte is nagyon fontos. Gazdag-Hegedűs Rita kérdésünkre válaszolva őszintén elmondta, kényszermegoldás volt a család számára, hogy bölcsődébe adják kétéves kisfiukat. A gyes összege ugyanis nagyon kevés volt, és bár az anyuka szívesen maradt volna otthon a kicsivel, az anyagiak miatt nem tehetett mást, vissza kellett mennie dolgozni.

Kolontári Hajnalka azt mondja, a tavaly elkészült bővítésnek köszönheti, hogy munkát vállalhatott. - Dániel az ősszel került a bölcsődébe, így munkát vállalhattam, ami a lakáshitelünk miatt nagyon fontos volt - avatott be bennünket a családi költségvetésbe az anyuka.

Dr. Csóti Olga ügyvédként dolgozik, ezért, mint mondja, nem engedhette meg magának, hogy több éven át kimaradjon a munkából. 

A nagyobbik gyermeke is járt az ajkai bölcsődébe, most az intézmény a kicsi felügyeletét segít megoldani a gyermek egyéves kora óta. Már születésekor beíratták a most háromesztendős csemetét.

Egyébként mindhárom anyuka maximálisan elégedett a bölcsődei szolgáltatással, külön kihangsúlyozták, hogy a gondozónők végtelenül kedvesek, türelmesek. Az Ajkához közeli Devecserben más a helyzet, ami a bölcsődei igényeket illeti. 

Ott a kilencvenes évek elejéig volt bölcsőde, akkor azonban megszűnt - tudtuk meg a polgármestertől. 

Holczinger László
hozzátette, hogy amennyiben igény lenne rá, az önkormányzat saját erőből tudná biztosítani a feltételeket, hiszen az óvoda épületé-ben van hely. Badacsonytomajon évek óta foglalkoztatja a bölcsőde kérdése a városvezetést, szükség lenne a legkisebb gyerekek elhelyezésére. 

Krisztin N. László
polgármester úgy nyilatkozott, hogy pillanatnyilag is hat szülői megke-resésről tud, ezért középtá-von foglalkozni kell a kérdéssel. 

- Helyünk lenne a bölcsőde kialakítására, de pályázati támogatás nélkül nem lehetséges, hiszen több mint százmillió forintból valósíthatnánk csak meg az építkezést. Közben az is kérdéses, hogy a normatíva összege meddig lenne kedvező, ezt nem tudhatjuk előre. 

Amikor az óvoda felépült, csak az első ütem készült el, egy csoportszoba és egy tornaterem helye ma is megvan. Praktikus lenne ott építeni, de más helyszíneket is vizsgálunk ebből a célból. 

Ugyanis a kormányzati intézkedés miatt muszáj lesz lépnünk - magyarázta a polgármester. A sümegi óvoda vezetője, Kustosné Tobak Erzsébet arról tájékoztatta lapunkat, hogy a város óvodájában szeptembertől már van egy bölcsődei csoport is tizenkét gyerkőccel. 

- A szülők részéről komoly igény volt az indítására, szerencsére mindenkit fel tudtunk venni. Várhatóan ősztől is ezzel a teljes létszámmal üzemel majd a csoport az Árpád utcai épületben. 

Ott korábban megszűnt egy óvodai csoport, felszabadult a hely, így viszonylag könnyen sikerült megoldani a problémát - mondja a vezetőnő. Tapolcán 1960 óta van bölcsőde, akkoriban 33 férőhellyel működött az intézmény, majd egyre több kicsit tudtak fogadni. 

Jelenleg 53 gyermek nevelkedik a négy csoportban. - Korábban ugyan egy ideig kisebb volt az érdeklődés, de ma már előfordul, hogy egy-két igénylőt el kell utasítanunk. A bővítés nem megoldható, nincs helyünk, legfeljebb építkezéssel lehetne segíteni a helyhiányon. 

Eddig nem volt szó bővítésről, ez azonban napirendre kerülhet rövid időn belül - mondja Mészáros Ferencné, a tapolcai bölcsőde vezetője. Várpalotán tudtak segíteni a gondon, ott a meglevő, de szűk intézmény mellett már két óvodában is indítottak bölcsődei csoportot. 

- Nálunk 1980-tól hat helyen volt bölcsődei csoport hatvan férőhellyel, később aztán csökkent a gyermekek és így a bölcsődei helyek száma. 

1995 óta hat csoportban hetvennégy gyermekünk van egyetlen bölcsődében. Igaz, pillanatnyilag nincs várólistánk, de tavasszal tíz főt már vissza kellett utasítanunk, és ősztől szintén telt ház lesz. 

Még így is, hogy 2007 szeptemberétől két óvodában is működik egy-egy csoport - közli Sipos Tamásné bölcsődevezető. Megtudjuk még tőle azt is, hogy az intézmény bővítésére pályáztak, és tíz fővel többet vehetnek fel, amennyiben sikerrel járnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!