Belföld

2009.07.16. 11:08

Uniós engedély a magyarországi Mercedes-gyár támogatására

Brüsszel - Engedélyezte az Európai Bizottság, hogy Magyarország 111,5 millió euró támogatást nyújtson a Daimler kecskeméti autógyárának létesítéséhez.

MTI

A Dél-Alföldön létrehozandó üzem segíteni fogja a térség gazdaságát és 2500 munkahelyet teremt - áll az Európai Bizottság csütörtöki, Brüsszelben kiadott közleményében.
    
Az Európai Bizottság az EK-Szerződés állami támogatási szabályai alapján 29,7 milliárd forint (111,5 millió euró) támogatást engedélyezett, amelyet Magyarország a Daimler AG tulajdonában lévő Mercedes-Benz Hungarynak kíván nyújtani egy új autógyártó üzem létrehozásához - olvasható a Európai Bizottság honlapján közzétett közleményben. 
    
A közlemény szerint az intézkedések összhangban vannak a 2007-2013 közötti regionális támogatásokról szóló irányelvvel. A projekt - többek között 2500 közvetlen munkahely megteremtése révén - jelentős mértékben hozzájárul majd a régió gazdasági fejlődéséhez. 
   
"Örömmel hagyom jóvá a beruházási projekthez nyújtani kívánt támogatást, amely Magyarország egy hátrányos helyzetű régiójának regionális fejlesztéséhez járul majd hozzá. A bizottság megelégedésére szolgál, hogy a Daimler piaci részesedése és a projekt által létrehozott termelési kapacitás nem túlzott mértékű, és a verseny nem fog aránytalan mértékben torzulni" - közölte Neelie Kroes versenypolitikai biztos.
    
A Mercedes-Benz Hungary üzemében két új személygépkocsi-modellt gyártanak majd. A projekt 146,2 milliárd forintnyi (548,4 millió euró) támogatható beruházást, valamint 29,7 milliárd forint (111,5 millió euró) összegű, pénzbeli támogatás és társasági adókedvezmény formájában nyújtott támogatást foglal magában. 

Ezenfelül a Mercedes-Benz Hungary mintegy 214 millió forint (0,8 millió euró) összegű, az állami vasúthálózatra való rácsatlakozást célzó pénzügyi támogatásban részesül. A Mercedes-Benz Hungary saját tőkéjéből és bankkölcsönökből finanszírozza a projektet.
    
A közlemény emlékeztet arra, hogy a dél-alföldi régió az EK-szerződés értelmében támogatásra jogosult hátrányos helyzetű régió, amelynek alacsony az életszínvonala és magas a munkanélküliségi rátája.
    
A stuttgarti székhelyű Daimler-Benz konszern 2008 júniusában jelentette be, hogy Magyarországot választja új Mercedes modelljei gyártásának helyszínéül, a cég elnökségének egyhangú döntése alapján a 800 millió eurós beruházással megvalósuló új üzemet Kecskeméten építik fel. 
 
A kecskeméti üzem a Daimler-Benz első kelet-európai üzeme lesz, egyben Magyarország történetének egyik legjelentősebb zöldmezős beruházása. A kormány a projektet nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította. A tervek szerint a gyártás előreláthatóan 2012-ben kezdődik, és közvetlenül 2500, illetve a beszállítói körben további 10 ezer munkahelyet teremt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!