Belföld

2009.09.29. 02:29

Veszélyben a gyerek - A média hatása a kiskorúakra

Balatonalmádi - A kiskorúak védelme a médiahatóság legfontosabb feladata, de ezt csak a szülők közreműködésével végezheti el, mivel a hatóság a lakásokba nem törhet be - fogalmazott Majtényi László, az ORTT elnöke a tegnap kezdődött médiakonferencián.

Gaál Julianna

Az ORTT eszköze tehát az, hogy a szülőket, pedagógusokat, a legfontosabb hatóságot tájékoztassa a média gyermekekre gyakorolt hatásairól - fogalmazott az Országos Rádió- és Televízió Testület elnöke a háromnapos médiakonferencia megnyitóján a Ramada Hotelben. 

Az ötödik alkalommal megrendezett tanácskozás végén nyilatkozatot adnak ki, melyet az amúgy rendkívül elavult médiatörvény megújításánál remélhetőleg figyelembe vesznek a törvényalkotók.

A gyors technikai változások miatt a téma szinte évről évre aktuálissá válik, hiszen a két évvel ezelőtti legutóbbi tanácskozás óta is vannak olyan eszközök, melyek akkor még nem is léteztek. 

Dr. Majtényi László
kiemelte azt a negatív tendenciát is, hogy a magyarok az egyik legtöbbet tévéző nemzet az Európai Unióban, beleértve a gyerekeket is. 

Nagyon szomorú látni azt, hogy sok gyerekszobában van készülék, így a tévézés teljes mértékben kontrollálatlanná válik. Az elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy az EU-ban egyre inkább törekednek arra, hogy a három évnél fiatalabb gyerekeket teljes mértékben távol tartsák a tévékészülékektől.

A nyitó előadáson az internet okozta káros hatásokról beszélt Sógor Csaba romániai európai parlamenti képviselő, aki rövid előadásában kiemelte: az internet okozta hatásokat nem lehet csökkenteni, ennek az egyik oka az, hogy bár a fiatalok reálisan látják a veszélyeket, túlbecsülik a képességeiket a veszélyek kezelésére vonatkozóan.

A konferencián plenáris és szekcióüléseken szó lesz többek között a reklám hatásairól, a videojátékokról, az erőszakról, a gyermekpornográfiáról és a mobil iskolákról neves szakemberek előadásában.

A két és fél éves veszprémi Szabó Krisztina reggel és este ül le a tévé elé, de csak nagyon rövid ideig kötik le a műsorok. Édesanyja, Szabó-Hegyi Ivett nem szeretné, ha a kislány rászokna a tévénézésre, a család inkább könyveket fog ajándékozni neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!