fesztivál

2017.11.20. 21:04

A környék kultúráját ünnepelték a berhidai Ady-napokon

A kultúra a szokások és hagyományok, szellemi javak összességét s egy közösség összetartozását is jelenti – mondta el Fornai Marietta, a berhidai Ady iskola igazgatónője az Ady-napok részeként pénteken a Petőfi művelődési ház és könyvtárban megrendezett Kultúrák találkozásának fesztiválján.

Leitner Vera

A berhidai általános iskola tanulói zenés műsort adtak a rendezvénysorozat keretében Fotó: Penovác Károly

Az Ady-napok programsorozat első eseményként nyílt meg Nesó Sándor népi iparművész kiállítása szerdán a berhidai Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. A tárlat elemei között fából, csontból, szaruból faragott tárgyak, dobozok, tartók, szelencék találhatók, valamint a művész kitüntetései is megtekinthetők. Szerda délután az Ady-napok részeként kistérségi szavalóverseny is volt, melyen a berhidai Ady iskola mellett három további intézmény, a Bocskai István Református Általános Iskola Papkeszi, a Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola Várpalota és a Berhidai II. Rákóczi Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola diákjai vettek részt.

A berhidai általános iskola tanulói zenés műsort adtak a rendezvénysorozat keretében Fotó: Penovác Károly

Csütörtökön rajz- és matematikaversennyel folytatódtak az Ady-napok keretében szervezett programok, ekkor már hét iskola részvételével. A hármasnál nem jobb matematikusok versenye kapcsán Fornai Marietta, az Ady iskola igazgatónője elmondta, ez a verseny motiválja azokat a diákokat is, akik általában nem kapnak négyes vagy ötös osztályzatot.

- A hármas vagy annál gyengébb tanulmányi átlagú gyerekeket nem szokták versenyekre hívni. Ez alkalommal azonban lehetőségük van megmutatni, mit tudnak – monda el az igazgatónő. Péntek délután, ismét több intézmény részvételével rendezték meg a Kultúrák találkozásának fesztiválját a programsorozat zárásaként.

- Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2014-ben szervezte meg a Kultúrák találkozásának fesztiválját első alkalommal, a mai napon immár negyedszer hívtunk kisgyermekeket, fiatalokat, felnőtteket, hogy tudásukat megmutassák a táncművészet, a hangszeres zene és a színpadi előadás területén – mondta el az igazgatónő, aki kiemelte, a fesztivál a településen és annak környezetében élő különböző kultúrák fennmaradását, együttélését segíti elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!