Döbrönte

2015.09.17. 18:28

Kétszáz éves templom

Döbrönte - Ünnepi szentmisét tartottak a helyi katolikus templom fennállásának kétszázadik évfordulója tiszteletére.

Polgár Bettina

Cseh Lajostól, Döbrönte polgármesterétől megtudtuk: a Fájdalmas Szűz tiszteletére felszentelt római katolikus templomot 1815-ben építették a Somogyi család megbízásából. Az épület Charles Moreau tervei nyomán készült el klasszicista stílusban. A kör alakú templom tetejét kupola borítja, főoltárának különlegességét pedig az adja, hogy egyetlen márványtömbből faragták ki. A templom bejárata felett a Somogyi család címere látható, melyen az alapítás éve is szerepel.

- Döbrönte a Somogyi család temetkezési helye volt, a templom alatt egy kriptarész is található - fűzte hozzá a polgármester.

Márfi Gyula megáldja a templomot és a híveket a szentmisén
Fotó: Polgár Szilárd

A jeles évforduló alkalmából búcsút és ünnepi szentmisét tartottak, melyet Márfi Gyula veszprémi érsek celebrált, aki megáldotta a híveket és a kétszáz éves templomot. Beszédében a Fájdalmas Szűzanyáról emlékezett meg. Az eseményen csaknem százan vettek részt. A szentmisét követően az érdeklődők megtekinthették a templom alatti kriptát, majd agapét tartottak a döbröntei hotelben a képviselő-testület tagjai, illetve a meghívott vendégek részvételével.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!